Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долБобовдолци се замерят с жалби за нарушения на Изборния кодекс: ОИК прати в...

Бобовдолци се замерят с жалби за нарушения на Изборния кодекс: ОИК прати в прокуратурата в Дупница сигнал за корпоративен вот

  • Политици се оплакват от неправомерна предизборна агитация на опоненти с отчет и плакати по автобусните спирки

 

Предизборни битки нажежиха до краен предел атмосферата в Бобов дол, където дни преди вота започнаха да се замерят и с  жалби. В четвъртък в Общинската избирателна комисия (ОИК) са внесени четири сигнала за нарушения на Изборния закон. Мая Спасова и Ивета Лазарова са депозирали по една жалба, а Емилия Костадиновадве. 

Спасова, която е общински ръководител на една от политическите партии, е сигнализирала за неправомерна предизборна агитация от опоненти – кандидат-кмет и двама кандидати за общински съветници. Жалбата касае разпространение на отчет в центъра на миньорския град. Комисията е определила работна група в състав Георги Стамболийски, Антонина Луценко и Елена Йорданова, която в срок от 24 часа да провери фактите и обстоятелствата по жалбата. Като упълномощен представител на една от политическите сили за община Бобов дол Емилия Костадинова е подала сигнал, свързан с т.нар. корпоративен вот. Жалбата съдържа информация за получени сигнали, че на работниците и служителите във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, „Фундамендал” ЕООД и ТЕЦ „Бобов дол” се упражнява натиск да гласуват за определена политическа партия, както и се осъществява допълнително материално стимулиране въпреки затрудненото финансово състояние на някои от тези дружества. ОИК изпраща жалбата на Районната прокуратура в Дупница.

В другата жалба на Костадинова се съобщава, че агитационните материали на две от партиите и една от коалициите, участващи в местния вот, не отговарят на условия от Изборния кодекс (ИК). Искането на жалбата е агитационните материали да бъдат премахнати. „Запознавайки се със съдържанието на жалбата, ОИК-Бобов дол констатира, че в жалбата не се сочи конкретно вида на агитационния материал, мястото, където са поставени и конкретните нарушения, поради което не може да вземе отношение”, се казва в решението на комисията. След поименно гласуване от ОИК оставят жалбата без разглеждане.

Ивета Лазарова съобщава, че на всички автобусни спирки на територията на община Бобов дол са залепени агитационни материали на един от кандидатите за кмет на града. Сигнализира, че е нарушено изискване на ИК и заповед на кмета на община Бобов дол от 7 октомври 2019 г., където е посочено, че се забранява разлепването на агитационни материали на автобусните спирки. Комисията препраща сигнала от Лазарова на кмета на община Бобов дол, за да премахне поставените на автобусните спирки агитационни материали. Решенията са качени на сайта на ОИК на 24-ти т.м. и подлежат на оспорване в тридневен срок от обявяването им пред Централната избирателна комисия.

Иначе в Бобов дол са подготвени за вота на 27 октомври. В града са доставени 8200 бюлетини, които са приети от по 3-ма представители на секционните избирателни комиси, и в събота ще бъдат разпределени. Стана ясно още, че избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването от Бобов дол ще могат да упражнят правото си на глас в секция №4, намираща се в Културния дом в града.
Пред избирателната секция ще бъдат поставени табла и други обозначителни знаци, с които ще бъде отбелязано и допълнителното й предназначение. На сайта на общината са записани и телефоните, на които избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да правят заявки за помощ.

RELATED ARTICLES

Most Popular