Friday, May 3, 2024
HomeРегионБобов долБобошево отново първи по безработни, най-малко са в Бобов дол

Бобошево отново първи по безработни, най-малко са в Бобов дол

Община Бобошево за втори пореден месец е първа по ръст на безработица в района, показва статистиката на Бюро по труда -Дупница, обслужващо общините Дупница, Бобов дол, Бобошево Рила, Кочериново и Сапарева баня. Най-малко безработни, записали се на трудовата борса през февруари, са били в община Бобов дол.

Към края на месец февруари в Бобошевска община е имало 100 регистрирани безработни, а равнището на безработица е било 11,2%. Втора по броя на регистрирани безработни е община Рила – 112 лица, с равнище на безработица – 9,4%. На трето място е община Сапарева баня – с 285 регистрирани безработни и равнище на безработица 9,3%. Следваща е община Кочериново – със 151 регистрирани безработни и равнище на безработица – 7,8%. Безработните в община Дупница са били 1427, а нивото на безработица – 7,3%. В община Бобов дол регистрираните безработни са били 248, а равнището на безработица – 6,9%. Общо за дирекцията на Бюрото по труда са били регистрирани  2323 безработни лица, а равнището на безработица е 7,7%.

През миналия месец новорегистрираните са били 435, а започналите работа безработни – 173-ма. Обявени са 97 свободни работни места. Те са в сферата на услугите и търговията, производството на брикети, обувното и шивашко производство.

„През последните няколко месеца тенденцията е към намаляване и задържане на броя на регистрираните безработни лица. Спрямо предходния месец януари броят на регистрираните безработни лица е само с 1 (един) по-малко. Спрямо аналогичния период на предходната 2020 година броят на регистрираните безработни е с 479 лица повече”, посочи директорът на ведомството Виолина Лазова.

Относно основния профил на незаетите тя каза: „885 от всички регистрирани безработни лица са без образование, или 38.1% от общия брой. Преобладават жените, съответно 1342 от общия брой регистрирани, или 57,8 % от общо регистрираните.

Бюрото по труда продължава да работи по проект „Заетост за теб”, реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. До 28 февруари в Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница по проекта са подадени 600 заявки от работодателите  за разкриване на 1263 работни места. По проекта са приети промени за доказване на средносписъчната численост на персонала и одобряване на максимален брой работни места, които могат да бъдат разкрити в рамките на проекта. Всички работодатели, които са били недопустими поради невъзможността да докажат списъчен състав на персонала, могат също да се възползват от разкриване на нови свободни работни места съгласно новия метод за определяне на списъчния състав на персонала, отбелязаха от дирекцията.

Подадените по новия дизайн на мярката 60/40 за изминалия период са 86 за изплащане на средства за 1383 работници и служители.

По проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” са кандидатствали 25 работодатели за изплащане на компенсации на 197 работници и служители.

112 са подадените по проект „Запази ме” заявления от работодатели за изплащане на компенсации на 312 работници и служители, ползващи неплатен отпуск.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular