Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаБобошево с най-висок ръст на безработицата за района

Бобошево с най-висок ръст на безработицата за района

В Бюрото по труда през декември са регистрирани 219 души, обявени са 24 работни места

Община Бобошево e с най-висок ръст на безработицата, показва справка в Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница. Към края на месец декември миналата година равнището на безработица в Бобошевска община е било 7.7%, с 69 регистрирани безработни. Следващата в класацията е община Рила – със 7.4% равнище на безработица и 88 регистрирани без работа. В съседната община Кочериново по същото време на трудовата борса са били 6.3%, или 122-ма души. Равнището на безработица в община Сапарева баня е било 5,3% при 164 регистрирани неработещи. В общините Дупница и Бобов дол нивото на безработицата е било 5.1%, с 1008 регистрирани в Дупница и 182-ма – в Бобов дол.
Безработните за района на Бюрото по труда, обслужващо споменатите 6 общини, намаляват. „През последните няколко месеца тенденцията е към намаляване на броя на регистрираните безработни лица. Спрямо предходния месец ноември броят на регистрираните безработни лица е с 91 по-малко. Спрямо аналогичния период на предходната 2020 година броят на регистрираните безработни е със 113 лица по-малко”, съобщиха от ведомството.
За цялата дирекция към края на декември е имало 1633-ма регистрирани безработни, а равнището на безработица е било 5.4%.
„През декември на първичен пазар на труда са започнали работа 109 безработни. По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е осигурена заетост на 81 безработни, или общо започналите работа през месеца са 190 лица”, информираха от Бюрото по труда.
Новорегистрираните безработни през същия месец за дирекцията са 219.
За периода е имало 24 свободни работни места. Обявени са от работодатели, развиващи дейност в сферата на услугите и търговията; хотелиерството и ресторантьорството, обувното и шивашко производство.

RELATED ARTICLES

Most Popular