Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятБоецът с девет живота: Командирът на военното крило на Хамас

Боецът с девет живота: Командирът на военното крило на Хамас

Мохамед Дейф – това е командирът на военното крило на “Хамас”, който стои зад кървавите нападения срещу Израел в събота. Той е известен с прозвището “боецът с девет живота”. Оцелял е при пет опита на израелските служби да го ликвидират. Макар и жестоко осакатен, Дейф продължава да организира смъртоносните операции на бригадите Ал-Касам.

Мохамед Дейф, командир на военното крило на Хамас, 07.10.2023:
“Този ден е денят на великата революция, за да се сложи край на последната окупация и последния режим на апартейд в света”.

С тези думи командирът на военното крило на Хамас даде началото на операцията, която хвърли Израел и Газа в огъня на нова война. Ударните групи на Хамас последваха гласа, за който дори не е сигурно, че принадлежи на Мохамед Дейф.

Само няколко души от най-близкото му обкръжение знаят как изглежда стратегът на смъртоносните атаки срещу израелците. От десетилетия няма негови снимки. Предполагаемата му възраст е 58 години. Знае се, че при израелски въздушен удар срещу дома му в Газа през 2006 г. е изгубил ръка, крак и едното си око. При атаките срещу него загиват жена му и двете му деца. Фамилията му също е неизвестна.

“Дейф” е бойното му име, което означава “Гостът” – препратка към практиката палестински бойци да прекарват всяка нощ при различен доверен човек, за да не бъдат разкрити от израелското разузнаване.

От 2014 г. Мохамед Дейф е обявен за “обществен враг номер 1” на Израел. Напълно заслужено – той е сред основните организатори на самоубийствените атентати през 90-те, преди да разработи стратегията за внезапни ракетни удари и прокопаване на тунели за въоръжени набези под израелските заграждения. Сегашният му подход за атакуване на загражденията около Газа с експлозиви и булдозери е безпрецедентен.

Името на Дейф е сред най-често скандираните при протести на палестинци пред джамията “Ал Акса” в Ерусалим. А в Газа популярността му надминава тази на всички политически лидери на Хамас. Водачът на “Ал Касам” – ударните отряди на групировката с жестока упоритост следва подхода за силово противопоставяне на Израел с крайна цел – пълното му унищожение./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular