Saturday, May 4, 2024
HomeРегионГоце ДелчевБолниците в Югозапада на предела на силите си! 

Болниците в Югозапада на предела на силите си! 

  • Заразени с ковид препълниха лечебните заведения

  • Ситуацията в Гоце Делчев остава тежка

  • Едно-единствено място има в частната болница в Дупница

Огромен натиск върху цялата здравна система отчитат в Югозапада. Болниците са пълни с пациенти. През последните дни броят на хоспитализираните все повече се увеличава, като в някои от лечебните заведения вече няма места.

Най-тежко е положението в Гоце Делчев. В МБАЛ „Иван Скендеров“ вече нямат възможност да разкриват още допълнителни легла.
„Абсолютно всичките ни ковид отделения са пълни до краен предел. В болницата има около 80 пациенти с коронавирус. Ситуацията при нас е изключително тежка. Веднага, след като изпишем един пациент, леглото се заема от човек, който по-рано е бил върнат за домашно лечение. То обаче не е преминало добре и човекът търси болнична помощ. Затова броят на хората, които трябва да постъпят в отделенията, нараства постоянно. Детското ни отделение отдавна е разделено на сектор за деца и ковид сектор. Вътрешното отделение, инфекциозното и интензивният сектор също приемат болни. Имаме няколко по-тежки случая. Трима души се намират в реанимацията, а отделно има и няколко пациенти на лечение с кислород по отделенията“, каза пред „Вяра“ заместник-управителят на болницата в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.
Припомняме, че след като ортопедията бе превърната в ковид отделение, леглата се увеличиха до 22.

Доста натоварена в момента е и частната болница в Дупница. В МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“ ООД има само едно свободно легло, което в най-скоро време ще бъде заето, съобщи управителят д-р Ени Лефтеров. „Минават дни, през които хората се самолекуват или звънят на лекари по телефона, пият лекарства по телефона, без да се види тяхното реално състояние. Пациентите нямат рентгенова снимка, нямат направени изследвания и се лекуват единствено по симптоматика. Когато пристигнат при нас, част от тях са с цианоза по устните и тялото. Щом почувстват влошаване, хората трябва да търсят лекарска помощ, а не да чакат“, коментира д-р Лефтеров.

Д-р Ени Лефтеров

В местната общинска болница има достатъчно свободни легла за болните с коронавирус, увери медицинският директор д-р Крум Бонев.
„Ситуацията с COVID-19 в нашата болница засега е спокойна. На този етап се справяме и разполагаме със свободни легла. В момента имаме 32-ма души, болни с коронавирус, трима от тях са в ОАИЛ (Отделение по анестезиология и интензивно лечение), а други седем са на лечение с кислород“, заяви пред „Вяра“ д-р Бонев.
Той допълни, че при нужда капацитетът на леглата за ковид може да бъде увеличен, но към настоящия момент това не се налага.
„Можем да увеличим капацитета ни до 60 легла винаги, когато това е необходимо. На този етап не се налага да разкриваме още легла“, завърши медицинският директор на дупнишката общинска болница.
Немалко дупничани отиват да потърсят специализирана помощ и в Спешното.
„Пациентите при нас преди всичко идват, след като вече са диагностицирани, като в повечето случаи минават през Триажния кабинет. Въпросът е, че ние сме зависими от болниците. Когато закъсат с легла, се обръщат за помощ и към нас. Ежедневно идват пациенти при нас, след което ги насочваме към болниците. В последните дни броят им се увеличи. Хората малко или много са притеснени от цялата ситуация и степента на техния страх много зависи от психическото им състояние“, заяви началникът на Спешното отделение в Дупница д-р Бойко Полянов.
В МБАЛ-Благоевград все още има свободни легла в ковид отделенията, но и там са притеснени от растящия брой на новозаразени.
„На последната вълна поехме над 200 човека и тогава положението беше по-тежко. В момента при нас са хоспитализирани под 100 пациенти и ситуацията не е толкова динамична. Има тенденция за увеличаване на броя на заразените в последните дни, но в момента имаме свободни легла и можем да поемем още болни“, коментира д-р Огнян Митев.
Болните в областния център са разделени в инфекциозно и вътрешно отделение, както и последното разкрито COVID отделение – „Уши, нос, гърло”.
50% от капацитета на болницата в Разлог е отделен за пациенти с коронавирус. В момента там се лекуват 50 души, като са останали 10 свободни легла.
Болница „Югозападна“, която приема пациенти от Петрич и Сандански, в момента не е толкова натоварена. Според управителя д-р Илия Тонев това се дължи на факта, че повечето от заразените се лекуват в домашни условия. Лечебното заведение разполага с 85 легла за пациенти с COVID-19. За целта в специализирани отделения са преобразувани вътрешните такива – както в Петрич, така и в Сандански. Отделно от това петричката неврология и санданското очно отделение също приемат болни с коронавирус.

Д-р Илия Тонев

„Както на много места, така и в нашия регион има увеличение на заразените. В нашата болница към момента ситуацията не е толкова напрегната. Към обяд имахме 63-ма хоспитализирани пациенти. В региона има доста болни, но повечето от тях не са в толкова тежко състояние и не се нуждаят от постъпване в болница, а се лекуват вкъщи. Имаме няколко пациенти в реанимация, които са с усложнения, но засега се справяме с положението“, заяви пред медията ни д-р Илия Тонев.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular