Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияБомбени заплахи евакуираха училища в няколко области

Бомбени заплахи евакуираха училища в няколко области

Учебни заведения в Бургас, Русе, Стара Загора, София и Сливен са получили сигнал за бомба

Сингали за бомба са получени в училища в областите Бургас, Русе, Стара Загора, София и Сливен, потвърдиха пред “Сега” от пресцентъра на МВР.

Незабавно е стартирала процедурата за действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора, като в момента полицията извършва претърсване на сградите, предаде bTV.

Сигнал за бомба в Професионалната гимназия по туризъм в Русе е получен тази сутрин около 10 часа. Заради заплахата полицейски екипи незабавно са отцепили района и са евакуирали учениците. По предварителна информация сигналът е получен по електронната поща, като подобни заплахи са изпратени и за други учебни заведения в страната.

Сигнал за бомба е получен в шуменската Професионална гимназия по икономика. Учениците, учителите и работещите в учебното заведение са евакуирани. На място има екипи на полицията и пожарната, които са предприели действия, следвайки инструкциите и указанията за такава ситуация. Сигналът е получен по електронна поща и по информация на местната полиция,

В Стара Загора учениците не са били евакуирани, а часовете са продължили. Полицаи са извършили проверка територията на учебното заведение, като не е открито нищо съмнително.

“Сега” припомня, че през март т.г. десетки училища бяха затворени отново заради бомбени заплахи. “Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят всяване на страх. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия”, заяви тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев. Няколко седмици по-късно пък ГДБОП задържа трима ученици за изпращане на сигнали за бомба в учебни заведения./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular