Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов прогнозира 4.5-6% икономически ръст през 2018-а

Борисов прогнозира 4.5-6% икономически ръст през 2018-а

Имаме шанс с Председателството и подкрепата на председателя Юнкер да улесним бизнеса и да го направим още по-гъвкав, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов изрази по време на форум за плана “Юнкер” убеденост, че следващата година България може да постигне растеж от 4,5 – 6%.

Прогнозата на премиера се разминава с тази на ЕБВР, обявена в сряда. Според европейската банка през 2017 година икономиката на България ще нарасне с 3,9%, но през 2018 г. ръстът ще се забави до 3,6%.

„Имаме редкия шанс с Председателството и подкрепата на председателя Юнкер още повече да улесним бизнеса и още по-гъвкав да го направим“, каза Борисов на бизнес форума. Той повтори ангажимента на правителството от първи септември да има увеличение на учителските заплати. По думите на Борисов е важно в региона да се фокусираме върху образованието, за да сме конкурентоспособни, и върху свързаността на Балканите и на регионите.

Нямаме нито магистрали, нито жп линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим със Сърбия, Гърция. Надяваме се да направим свързаност и между Българи и Македония, каза още Бойко Борисов.

По отношение на връзките с Румъния той изтъкна, че към момента имаме едва два моста, и допълни, че е възложил контролно-пропускателният пункт при Силистра, който е изграден, но не работи, да бъде пуснат.

Извън темите за свързаност и образование премиерът включи и тази за сигурността и борбата с тероризма, която засяга целия ЕС.

Премиерът акцентира и на необходимостта от максимално намаляване на бюрократичните пречки за бизнеса, за което каза, че се надява в най-скоро време да има “продукт”, който да им бъде предоставен.

„Останалото е в ръцете на бизнеса“, допълни Борисов.

Преди началото на форума финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че от 1 септември заплатите на учителите може да бъдат увеличени с над 15 на сто, а до края на 4-годишния мандат на правителството ще се удвоят.

„Би могло да се направи много още за бизнеса по плана „Юнкер“, заяви премиерът на форума, който е на тема как работи Европейският фонд за стратегически инвестиции, така нареченият План “Юнкер”.

Планът “Юнкер” (носещ името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години.

Идеята на Плана е да се гарантират вложенията на бизнеса в страните от ЕС и да се защитят от рискове най-вече малките и средните фирми.

Обединението на всички наши хора в различни институции, от нас може да бъде само аплодирано. Независимо, че в кампанията имаше твърдения от наши опоненти, че не сме усвоили нищо по плана „Юнкер“. Втори сме след Естония, заяви Борисов.

RELATED ARTICLES

Most Popular