Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПетричБратята Бейнур и Неджет Исим от петричкото село Яворница уличени за обира...

Братята Бейнур и Неджет Исим от петричкото село Яворница уличени за обира в Роженския манастир, полиция щурмува дома на сина на бивш следовател в Сандански

Задържани са шестимата мъжете, които нахлуха снощи в Роженския манастир и вързаха отец Теофил. Един е открит в община Кърджали, друг в София, а останалите на територията на Петрич и Сандански.

Мъжете счупили камерите, които успели да видят, взели ги със себе си и ги изхвърлили в района. Забравили обаче най-важната – тази над вратата. Предполага се, че са търсили скрито съкровище, защото са копали под една от стените на манастира. Нищо не са откраднали от храма.

Обирджиите не носели маски, охранителните камери ги заснемат и властите успяват да ги идентифицират, съобщава БТВ.

Братята Бейнур и Неджет Исим от петричкото село Яворница са уличени в подбудителство за извършване на престъпление, а именно нападение в Роженския манастир. Според хората в селото, за да си осигурят алиби снощи, те направили скандал в селското барче, налетели на бой на сервитьорка, за да привлекат внимание. Малко по-късно изчезнали с джип, който в момента се издирва.

Като ударна бригада са използвали три момчета ученици, разказват хората. Преди обед Бейнур бе арестуван, а незнайно как братът му се озовал в София и пътувал от столицата към селото. Някои твърдят, че Нейджет, с прякор Бореца, не е замесен, според други той е тръгнал за София след нападението. Преди 20 дни се върнали от Кипър, където, пак по данни на хората, били екстрадирани от там и имали забрана да се връщат. Единият от братята карал “Порше”, а другият “Фолксваген Туарег” и демонстрирали завидно благосъстояние. В Яворница отдавна се говори, че има много мощни иманяри и се предполага, че организирането на нападението е тяхно дело, а 18-годишните ученици са използвани за черната работа. Според някои в групата имало пети човек от Кърджали. Трите момчета, които влезли при попа, са без криминални прояви. Един дебнел отвън и се предполага, че това е Бейнур.

Полицията издирва бял джип Порше кайен управляван от тартора на бандата. Всичките участници във вандалската проява са с турски имена.

Има отнет мобилен телефон и 11 охранителни камери от общо 20. Няма липсващ църковен утвар и икони, както и пари. Повредена е външна стена на манастира – неголяма дупка, която била зазидан прозорец.

По свещеника няма наранявания, но е неутрализиран от престъпниците. Отнет му е мобилния телефон. Отец Теофил е използвал друг стар телефон, от който е сигнализирал на игумена на манастира отец Епифаний и следователно игуменът е подал сигнала към полицията”. Няма информация какво е имало в стената на светата обител, където са ровили дръзките нападатели.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular