Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионСамоковБританското посолство праща сигнал до АПИ за лошите пътища в Самоковско

Британското посолство праща сигнал до АПИ за лошите пътища в Самоковско

  • Боровец в очакване на 30 000 туристи от Великобритания

  • Румънски и български полицаи ще се грижат за спокойствието в курорта

Британското посолство в България ще изпрати сигнал до АПИ. Причината за крайната мярка е лошото състояние на довеждащата инфраструктура до Самоков. Това бе решено в сряда на проведената традиционна среща на Британското посолство с институции и оператори във връзка с предстоящия зимния сезон и очакваните английските туристи, съобщиха от пресцентъра на общината.

На срещата присъстваха кметът Владимир Георгиев, зам. кметът по туризъм Люба Кленова, представители на различните структури на полицията, болницата, концесионерите на ски пистите и туроператорски фирми. От страна на посолството, срещата се ръководеше от британския посланик у нас Роб Диксън. Присъстваше още британският консул и координаторът на консулството за Боровец Мат Пигдън. Основната тема на срещата тази година бе свързана със сигурността. Негово превъзходителство подчерта, че по груби сметки, през този зимен сезон се очаква Боровец да бъде посетен от 30 хиляди туристи от Великобритания. Предполага се, че много от тях да дойдат през летище Пловдив, като това даде повод да бъде поставен проблемът с довеждащата инфраструктура и лошото й състояние.

Кметът Георгиев информира, че многократно е сезирал  институциите с казуса и ще бъде добре и от посолството, предвид предстоящия активен туристически сезон,  също да подадат сигнал. Пак във връзка с трафика бе поставен въпроса за възобновяване на часовия диапазон, в който да не се допуска движение на тежкотоварни автомобили. От полицията дадоха информация, че ще бъдат командировани двама румънски полицаи и 20 български, с което ще се обезпечи сигурността в ски курорта Боровец. От „Бороспорт” пък заявиха, че за всички проблеми по пистите, туристите ще могат да се обръщат към ски патрулите, които ще бъдат наети за целия сезон. Обсъдени бяха казуси във връзка с травматизма и спешната помощ, опазването на обществения ред и други.

RELATED ARTICLES

Most Popular