Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградБроят домашните кучета в Благоевград

Броят домашните кучета в Благоевград

Площадка за разхождане на любимците ще бъде изградена в кв. „Еленово”

Стартира преброяване на домашните кучета в община Благоевград. Това беше решено на първото заседание на Съвета за сътрудничество, сформиран в рамките на общата Стратегия за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и контрола при отглеждането на домашни любимци. Следващите дни ще бъде разработен план за изпълнение със съответните срокове и отговорности.

Председател на съвета е Станислава Иванова – директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване” в община Благоевград. Тя представи резултатите от работата на общината през последната една година и мерките, които предстои да се реализират. Представен беше и съставът на Съвета за сътрудничество – Явор Гечев – един от водещите експерти в страната по прилагане на европейски и международни практики и норми в сферата на защита на животните, Екатерина Николова – съдия в Районен съд, д-р Силвия Маврикова – главен експерт Областна дирекция по безопасност на храните, д-р Людмила Кенова – ветеринарен лекар, Елена Попова – с дългогодишна каузата в подкрепа на бездомните животни, и д-р Вера Пелтекова – ветеринарен лекар.

В рамките на заседанието беше приет План за дейността на съвета за 2021 година, съгласно който до края на годината трябва да се изгради площадка за разхождане на кучета в кв. „Еленово”, да се ремонтира съществуващата такава в парк „Бачиново”, въвеждане на електронна система за регистрация на домашни и безстопанствени кучета, да се разработят програми и да се обучат доброволци, да се създаде специализиран сайт и не на последно място да се извърши преброяване както на домашните, така и на бездомните кучета в общината.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular