Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятБрутални кадри от действията на протурски части в Сирия будят възмущение

Брутални кадри от действията на протурски части в Сирия будят възмущение

Подкрепяните от Турция сили, които се борят с кюрдските милиции в североизточната част на Сирия, са обвинени в извършване на военни престъпления, като на кадри от мобилни телефони се появяват актове на бруталност, съобщи Би Би Си.

ООН предупреди, че Турция може да бъде отговорна за действията на своите съюзници, докато Турция обеща да разследва.

Брадати мъже викат „Аллаху Акбар (Бог е най-великият)“. Човек улавя сцената на своя смартфон и казва: „Ние сме муджахидини (свещени воини) от батальона „Файлак Ал-Маджд (Корпус на славата)“. На заден план са труповете на кюрдските бойци.

По-нататък се вижда как група мъже са поставили краката си върху окървавеното тяло на жената. Един от тях казва, че тя е “курва”.

Ужасните кадри са копие на разпространяваните от джихадистите от „Ислямска държава” (ИД).

Въпреки това мъжете в това видео не са бойци от ИД, а по-скоро от бунтовнически съюз, известен като Сирийската национална армия, обучен, екипиран и финансиран от натовския член Турция. Те са под командването на турската армия.

Клипът е заснет на 21 октомври в Северна Сирия. Жената под краката на бойците е Амара Ренас, член на женски отряд кюрдски бойци от Отряди за защита на населението (ОЗН), сила, която изигра значителна роля за победата срещу ИД в Сирия.

Амара беше убита при неотдавнашните нападения на Турция срещу кюрдските сили в Сирия.

На 9 октомври турската армия и протурските сирийски бунтовници нападнаха ръководените от кюрдските Сирийски демократични сили (СДС), малко след като Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще изтеглят войските си от Сирия.

Бойците на СДС бяха високоефективен и доверен наземен съюзник на коалицията, ръководена от САЩ, и действията им доведоха до поражението на ИД. Групата казва, че също така е предоставила разузнавателни данни, довели до убийството миналата седмица на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади.

Дни след атаките на Турция в социалните медии се появиха многобройни видеоклипове, за които се твърди, че са заснети от протурски бунтовници. В един от тях неидентифициран боец вика на арабски: “Дойдохме да обезглавим вас неверниците и отстъпниците!”

В друго видео маскиран бунтовник, облечен в черно, носи ужасена жена, заобиколена от други бунтовници – един я снима, един вика „прасе“, друг казва: „Вземете я, за да бъде обезглавена“.

Заловената жена е Чичек Кобане, друг боец на ОЗН.

Широко разпространеното видео предизвика възмущение в социалните медии. Няколко дни след публикуването му турската държавна телевизия показа, че Чичек Кобане се лекува в болница в Турция.

Американските представители заявиха, че някои от действията в тези видеоклипове вероятно представляват военни престъпления.

“Много хора избягаха, защото са много загрижени от тези подкрепяни от Турция сирийски опозиционни сили”, заяви Джеймс Джефри, специален пратеник на САЩ за Сирия, пред Конгреса.

“Бихме казали, че подкрепяните от Турция сирийски опозиционни сили, които бяха под общо турско командване, поне в един случай извършиха военни престъпления.”

Турция отдавна е обвинена в предприемането на почти никакви действия срещу джихадистите в Сирия.

Брет Макгурк, бивш специален пратеник на президента на САЩ в коалицията срещу ИД, заяви пред Си Ен Ен през октомври как 40 000 чуждестранни бойци, джихадисти от 110 страни по света, „влязоха в Сирия, за да се бият в тази война и всички те преминаха през Турция”. По думите му той се е опитал да убеди Турция да запечата границата си срещу ИД. “Казаха, че не могат да го направят”, каза Макгърк “но в момента, в който кюрдите завзеха части от границата, тя е напълно затворена със стена.”/БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular