Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятБрюксел: Държавите членки да преодолеят разликите във ваксинирането

Брюксел: Държавите членки да преодолеят разликите във ваксинирането

Европейската комисия призова 27-те страни от ЕС да координират ограниченията си за движение в контекста на епидемията от Covid-19 и опасенията за варианта Омикрон, като отново ги призова да ускорят кампаниите за ваксинация.
Еврокомисар Стела Кириакидес призова държавите членки да “преодолеят разликата във ваксинирането”, тъй като все още има големи различия: в шест държави (България, Румъния, Словакия, Хърватия, Полша и Словения) процентът на ваксинираните е под 55%, а общо едва 66% от европейците са напълно ваксинирани.
“Изправени пред все по-заразни варианти, това не е достатъчно”, каза комисарят, като отбеляза, че изригването на Омикрон, което вече е налице в повече от половината държави членки, изисква “бустерни инжекции”.
Стела Кириакидес заяви, че дискусиите относно задължителното ваксиниране са “подходящи”, но припомни, че това е национален прерогатив и че тези дискусии не трябва да засенчват други здравни мерки и усилия за увеличаване на ваксинацията.
“От съществено значение е да поддържаме напълно координиран подход по отношение на граничните ограничения и препоръките за пътуване, за да осигурим предвидимост за гражданите”, подчерта еврокомисар Стела Кириакидес по време на среща на министрите на здравеопазването от ЕС в Брюксел.
Епидемията от Covid-19 ще бъде първата точка от дневния ред на срещата на върха на ЕС на 16 декември. /БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular