Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилБСП в Кюстендил скочиха срещу по-високите данъци

БСП в Кюстендил скочиха срещу по-високите данъци

Йордан Тодоров: Данъкът за МПС ще бъде увеличен с 50-60%, а на старите автомобили с 90 %

Несъгласие с предложените нови по-високи данъци, такси и цени на услуги, за които в момента тече срок за обществено обсъждане, изразиха на пресконференция общинските съветници от БСП в Кюстендил.
Председателят на общинската структура на БСП Йордан Тодоров посочи, че групата съветници имат собствени предложения, които ще внесат за разглеждане в общинската администрация.

“Притеснява ни това, че няма гласност нито по отношение на предлаганите от общинската администрация промени, нито за действителния размер на увеличенията, както и мотивите за тях”, каза Тодоров. Според него с предложените промени реалното увеличение на данъка за моторните превозни средства ще бъде с 50-60 процента, а за старите автомобили, които са под стандарт “Евро 3″, действителното увеличение ще бъде около 90 процента, или почти двойно”, посочи Йордан Тодоров.
Според него тези промени в данъците за автомобили се предлагат в крайно неподходящ момент. “Действително разходите на общината са се увеличили, но тежестта за гражданите ще е много по-голяма. Свидетели сме на безпрецедентна инфлация, а същевременно общината не е направила нищо, с което да намали използването на автомобили. Броят на автобусните линии до селата е малък, а в града липсва градски транспорт. Общината поставя гражданите в зависимост от автомобилите и съответно не е редно да искаме от тях да заплащат по-висок данък”, коментира още Тодоров.

Той изрази позицията на групата общински съветници и по отношение на намерението на общината да увеличи данък сгради и такси смет с близо 80 процента, припомняйки, че по данни от статистиката, общината в Кюстендил е на последно място в страната по доходи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular