Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилБСП-Кюстендил разтревожени от сливането на професионални гимназии в града

БСП-Кюстендил разтревожени от сливането на професионални гимназии в града

Питат колко ученици са напуснали града и къде са отишли

Питане до община Кюстендил и Регионалното управление на образованието в Кюстендил са изпратили от местната структура на БСП във връзка с предстоящата оптимизация на професионални гимназии в града, огласена от кмета на общината Петър Паунов. Това съобщи на пресконференция председателят на общинската структура на социалистите Йордан Тодоров.

Става въпрос за оптимизацията на Професионалната гимназия „Йордан Захариев“ и ПГИМ „Никола Йонков Вапцаров“, които предстои да бъдат обединени в една Професионална гимназия по икономика, мениджмънт и туризъм. В тази връзка общинските съветници от БСП-Кюстендил, изискват информация за това какво качество на образованието се постига с обединяването на основните училища на община Кюстендил, реализирано с решение на ОбС преди две години, изготвила ли е общината анализ на учебно-възпитателната дейност на територията на общината, какви са резултатите от НВО, ДЗИ, олимпиади и състезания за последните 5 г.
Съветниците питат още каква е визията на община Кюстендил след обединяването на две гимназии, които са в коренно различни професионални направления, какъв процент от педагогическия персонал ще бъде освободен, какви специалности ще има в обединеното училище и съгласувано ли е това с Бюрото по труда и потребностите на пазара на труда. От БСП поставят и още въпроси, свързани с броя на учениците, напуснали територията на Община Кюстендил, както и това в кои общини са отишли, за да продължат образованието си.
“Тези въпроси са изключително важни преди да се предприеме всяка една стъпка по оптимизация и обединение на което и да е училище, посочи Тодоров.

RELATED ARTICLES

Most Popular