Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияБСП получава третия мандат за правителство

БСП получава третия мандат за правителство

Държавният глава Румен Радев ще връчи на “БСП за България” третия, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Това обяви председателят на левицата Корнелия Нинова на брифинг от трибуната в Народното събрание.

Връчването на мандата ще се случи в 09:30 часа в Президентството.

“Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме, на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и като народ”, каза Нинова.

“Ще проявим разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще поканим “Изправи се БГ! Ние идваме!”, “Демократична България” и “Има такъв народ” на разговори. Ще подходим обаче различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме условия, няма да поставяме предварително определени кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно”, уточни Нинова.

Тя обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател. Каза, че с “Има такъв народ” са постигнали най-висок консенсус.

“Разчитам на тях, на разум, на обективна оценка дали има нужда от редовно правителство”, каза тя.

До връчването на третия мандат се стигна, след като най-голямата политическа сила в сегашния парламент “Има такъв народ” не получи подкрепа за представения състав на правителство с първия. Преди да връчи втория мандат президентът Радев организира повторни консултации с парламентарно представените сили. По Конституция втория проучвателен мандат получиха ГЕРБ-СДС, които, както бяха декларирали предварително, го върнаха веднага. И въпреки че не изпълниха мандата, от коалицията представиха проектокабинет./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular