Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвят"Булгаргаз" подписа споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ

“Булгаргаз” подписа споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ

Договорът е за срок от 13 години с „Боташ“

“Булгаргаз” ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. До 1,5 млрд. кубични метра природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция. Това стана ясно, след като „Булгаргаз“ и турската газопреносна компания „Боташ“ подписаха 13-годишно споразумение за сътрудничество.

Документът бе подписан от ръководствата на “Булгаргаз” и “Боташ” в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението ще е за срок от 13 години.

Според министъра на енергетиката Росен Христов споразумението решава проблема с липсата на достатъчно инфраструктура, с който страната ни се е сблъскала миналата година:

Христов съобщи, че по този начин страната ни има възможност да закупува природен газ от “всички световни производители” и да го разтоварва в Турция, с което се надява да бъде решен проблемът с липсата на достатъчно инфраструктура за разтоварване на втечнен природен газ.

Според Христов “моментът е исторически”. Споразумението е договорено на Коледа, подчерта енергийният министър.

“Както знаете, през 2022 г. имахме затруднения с доставките на газ, а сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем. Този договор е договорен на 24 и 25 декември 2022г., а днес с неговото подписване се слага едно голямо ново начало”, заяви още Христов.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви:

“Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката. През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя колега Христов, за да обсъдим определени приоритети, с които от днес вече започваме да реализираме. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен осигурена. Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен”.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси подчерта, че с подписването на споразумението прави още една крачка към превръщането на неговата страна в газопреносен център.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular