Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерник"Булгартрансгаз" иска да измести преносен газопровод за Перник

“Булгартрансгаз” иска да измести преносен газопровод за Перник

Инвестиционното предложение цели да освободи концесионна територия на рудник “Република”

“Булгартрансгаз” внесе инвестиционно предложение за изместване на преносен газопровод в землището на пернишкото село Големо Бучино, съобщиха от общината. Това се налага, защото съоръжението в участък от около 800 м засяга пряко концесията за добив на въглища, експлоатирани от “Мин индъстри”.
Газопроводът преминава в района на автомагистрала „Люлин” – км 16-18,5 и е собственост на “Булгартрансгаз”. Отклонението за Перник започва от станция за очистване на газопровода “Нови Искър” /към магистрален водопровод – северен полупръстен/ и завършва при газорегулираща станция /ГРС/ “Перник”. Инвестиционното предложение цели да освободи концесионна територия на рудник “Република” от газопровода, с цел усвояване на наличните залежи от полезни изкопаеми.
Функциониращото преносно съоръжение ще бъде изместено в посока югоизток. Предвижда се изграждане на ново, представляващо участък с дължина 2310,71 м, което да се присъедини към действащия газопровод, като след това да премине в ново трасе, достигайки ГРС “Перник”. То попада изцяло в земеделски земи.
Общата площ, засегната от строителни дейности, е 69 500 кв.м. Предполагаемите изкопни работи ще бъдат в обем около 6000 куб.м. Не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура. Инвестиционното предложение не засяга елементи на Националната екологична мрежа. Регистрираната при анализа на топографски карти и сателитни изображения надгробна могила, попадаща в землището на Перник, се намира на разстояние от 100 м от проектното трасе и вероятно няма пряко да бъде засегната, уверява инвеститорът.

RELATED ARTICLES

Most Popular