Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияБЧК отличи 61 души с почетна грамота за доброволно кръводаряване

БЧК отличи 61 души с почетна грамота за доброволно кръводаряване

От началото на тази година у нас е отбелязан рязък спад на кръводарителите заради пандемията от коронавирус

 

На 14 юни се отбелязва Световният ден на  кръводаряването. Целта на подобни дни е да ни напомни, че кръвта е безценна и незаменима, когато става въпрос за спасяването на човешки живот. У нас през миналата година близо 170 000 души са дарили кръв. От началото на тази година обаче е отбелязан рязък спад на кръводарителите заради пандемията от коронавирус.

У нас на 1000 души население дарители са 22-ма, а за да бъдат покрити нуждите от кръв, са необходими поне 50 човека.
Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Важно е да се спомене, че всички консумативи, използвани по време на вземането на кръв, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Всички кръводарители получават 2 дни платен отпуск, както и безплатни резултати от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Тази година Световният ден на кръводарителя преминава под мотото „Дари кръв и направи света едно по-добро място”. Целта на кампанията на Световната здравна организация е да фокусира вниманието към индивидуалния жест на кръводарителя, който оказва влияние и подобрява здравето на общността.
В много страни съществува хроничен недостиг на кръв и кръвни съставки, а достъпът на най-уязвимите групи до тях е силно затруднен. Пандемията от COVID-19 предизвика още по-голям недостиг на кръв и кръвни съставки.

Българският червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология за седемнадесети път обединяват усилия, за да изразят дълбоката си благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители. Тази година поради пандемията от COVID-19 награждаването на дългогодишните кръводарители ще се извършва по места, в областните центрове. С почетна грамота ще бъдат отличени 61 души от цялата страна – хора, чието човеколюбие е спасило живота на стотици пациенти.
По традиция заместник генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и директорът на НЦТХ д-р Николай Николов отличиха институции, фирми и неправителствени организации, допринесли за популяризирането на кръводаряването в страната. Тази година те са 15. Сред тях са
НВО България за креативната кампания по кръводаряване “Кръв за трона” във връзка с последния сезон на филма „Игра на тронове“; „Капачки за бъдеще“ за най-успешно организираните кръводарителски кампании в социалната мрежа; Сдружение „Сили имам да се боря“ – партньор на НЦТХ за кръводаряването в малките населени места;
За устойчиво партньорство – Национален център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), болница „Надежда”, Държавна агенция за национална сигурност и др.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular