Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияБългария е на 3-то място в ЕС по смъртност от Covid-19 на...

България е на 3-то място в ЕС по смъртност от Covid-19 на 14-дневна база

Ние сме във война, каза министърът на здравеопазването, който смята, че приложените мерки не получават разбиране и подкрепа от обществото

На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство, заяви на редовен брифинг за разпространението на заболяването главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността сме на 3-то място в ЕС и на 2-ро на Балканите, допълни той.

Хората да осъзнаят тежестта на ситуацията и да спазват мерките такива, каквито са, призова Кунчев. В противен случай ще се наложи преминаване към по-строги мерки.

Доц. Ангел Кунчев коментира:

„Или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките – такива, каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки – такива, каквито има в почти цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията“.

“Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужното разбиране от гражданите и подкрепа”, посочи от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

Той съобщи, че до момента 4330 са положителните лица сред медицинския персонал. 31 са починалите в страната медици. За 7 дни излекуваните в България са 5766 души, а от понеделник до четвъртък тази седмица са 3105 души.

25% е заетостта на леглата за интензивни пациенти в страната.

Има лекари, за които има информация, че са се заразили за втори път, ще ги издирим и ще проведем епидемиологични проучвания, изтъкна още Ангелов.

Вече имаме опровержения на хипотезата, че след изкарването на Covid-19 човек се сдобива с постоянен имунитет, посочи той:

“Вирусът непрестанно ни опровергава”.

Ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, няма да стигнем доникъде, подчерта здравният министър Костадин Ангелов.

По повод случая с починалите пациенти в Пловдив министърът съобщи, че е назначена вътрешна проверка: „Поисках проверка от прокуратурата и докато не приключи, няма да взема отношение“.

Лекарите и сестрите във въпросната клиника са били достатъчно, работили са с други пациенти, отбеляза той и допълни:

„Не е време за реформи в здравеопазването“./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular