Friday, May 10, 2024
HomeНовиниБългарияТри мини са открити на акваторията на Черно море днес сутринта

Три мини са открити на акваторията на Черно море днес сутринта

Три мини са открити на акваторията на Черно море днес сутринта – първата близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия. На 28 март 2022 година в сутрешните часове беше открита мина в шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница. Екипите на Подводната отбрана (SAS) в региона бяха бързо прехвърлени на мястото на инцидента”, съобщи в Туитър турското Министерство на отбраната.

“Въпросната мина беше обезопасена от екипите на SAS и беше предприета интервенция за нейното неутрализиране”, добави още министерството.

Военноморските сили на България ще извършат разузнаване и обследване след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. ВМС ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се отправи към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи Romania Journal. Миночистачът “Вицеадмирал Константин Белеску” с група водолази за разминиране на борда изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70 – 72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб “Олимпус 1”, чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 8.10 часа.

В съответствие с Конвенцията за разполагане на подводни автоматично взривяващи се при допир мини е забранено поставянето им на котва, тъй като не са безопасни, ако се откачат от въжетата, с които са закрепени./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular