Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияБългария се прекланя пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание

България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание

Историческата годишнина се отбелязва с тържества в Копривщица и Клисура, а кулминацията им ще е тази вечер в Панагюрище, където от сутринта хора от цялата страна пристигат в града, за да се преклонят пред подвига на героите от априлската епопея. Отбелязването на годишнината започна с общоградско шествие, което пренесе Светините на Април от историческия музей до площад “20-ти април”.

Стотици българи от цялата страна и жители на Панагюрище наблюдаваха възстановката на събитията отпреди 146 години, когато е обявено Априлското въстание.

В Клисура, където гост на тържествата е вицепрезидентът Илияна Йотова бе представена възстановка на събитията от 1876 година, направена от самодейци и членове на клуб “Традиция”, пресъздаваща ключови моменти от битката при Зли дол.

“…в период, в който трябва да се вземат смели решения, България има нужда от силни личности. Като тези, които роди тази земя и тук в Клисура. За съжаление, това не го виждаме. За съжаление, колебливите позиции на България, отслабват позициите ни както вътре в страната, така и навън. Употребата на понятието “някакви хора” за героите на България, за мен е недопустимо”, заяви Илияна Йотова.

За отбелязването на историческата годишнина председателят на парламента Никола Минчев и премиерът Кирил Петков са в Копривщица, където се поклониха на гроба на Тодор Каблешков и присъстват на спектакъла “Първа пушка”, възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание.

“Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение. То е и най-масовото – увлякло цялото българско общество с една цел – свобода”, написа във Фейсбук страницата на Министерския съвет днес Кирил Петков.

RELATED ARTICLES

Most Popular