Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилБългари и македонци ще пеят заедно на сцената на „Пей сърце“ в...

Българи и македонци ще пеят заедно на сцената на „Пей сърце“ в Кюстендил

На 10 септември 2022 г. от 16:00 ч. на сцената пред читалище „Братство 1869“ Кюстендил за петнадесета поредна година ще бъде даден стартът на Международния конкурс за шлагерна и стара градска песен „Пей сърце”.
Конкурсът се организира от читалище „Братство 1869”. Съорганизатор е читалище „Пробуда 1961”.
Организаторите си поставят за цел да съхранят и популяризират любимите на десетки поколения шлагерни песни, да ги възродят за нов живот и да приобщят младите хора към тяхната лирика и красота, защото шлагерната и стара градска песен, носещи неповторимото чувство на копнеж и хармония, се изпълняват в последните години от все повече и повече млади хора.
Конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на състави и изпълнители от цялата страна и чужбина, които представят богатството на шлагерната и стара градска песен.
Тази година конкурсът ще се проведе на 10 и 11 септември пред читалище „Братство 1869“ и в него ще се изяват участници от България, Сърбия и Северна Македония.
В 12 часа на 11 септември всички участници и гости ще изпълнят заедно песните „Море пиле, славей пиле“ и „Брала мома къпини“.
Председател на журито на конкурса отново ще бъде примата на българската естрада – Кристина Димитрова и членове: д-р Ралица Базайтова – главен експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование”, Министерство на културата, София; Бони Милчева – певица и водеща на телевизионно музикално предаване, гр. София; Симона Петрова – МОНА – младият изгряващ талант на гр. Кюстендил; Никола Янев – Чоли – музикант и диригент от гр. Ракитово; Цветелина Вельовска – преподавател, солист на Хор “Мистерията на българските гласове”, София; Димитър Неделчев – музикален педагог и диригент, гр. Кюстендил; Жана Райнова – музикален педагог, гр. Кюстендил; Димитър Цветков – музикант и диригент, гр. Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular