Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковБългарски туристи ще спасяват зимния сезон в Боровец

Български туристи ще спасяват зимния сезон в Боровец

В Самоков са оптимисти за предстоящия зимен сезон. Това стана ясно на среща в Боровец за готовността на курорта за новия сезон. Срещата откри кметът Владимир Георгиев, който подчерта, че въпреки необичайната ситуация заради Ковид-19 всички очакват сезон, който ще даде възможност курортът да работи добре и да се реализира успешен резултат. Предвид ситуацията ще се разчита основно на българския турист и на туристите от съседни страни.

Традиционно на тази среща институциите докладваха каква е готовността им. От ЧЕЗ подчертаха, че тази година сигурността на електрозахранването е обезпечена. Стана ясно, че се извършва и основен ремонт на подстанцията. От ВиК обявиха, че имат готовност за новия сезон. Подготвени са достатъчно аварийни екипи. Предстои да бъдат почистени резервоарите. От Областна дирекция „Полиция” заявиха, че и тази година са предвидили достатъчен брой полицаи за охрана на курорта и гарантиране на сигурността на туристите. Ще бъдат командировани и допълнителни сили в курорта, както всяка година, а община Самоков ще поеме настаняването им. От районната служба на пожарната в Боровец също заявиха, че имат готовност, както и уверението, че могат да разчитат на силите от Самоков и Костенец. Представителят на Българската агенция по безопасност на храните заяви, че ще има засилен контрол през сезона.

Акцентът на срещата бе предписанията и мерките за гарантиране на безопасността на туристите в условията на епидемия. От РЗИ дадоха предписания на хотелите и местата за обществено обслужване за спазване на строги противоепидемични мерки. Обсъдено бе спазването на дистанция от туристите във всички места за обществено обслужване, както и за ски зоните и лифтовете. От ведомството обявиха, че имат готовност за засилен контрол на територията на курорта. Те споделиха наблюденията си, че в курорта и в момента се спазват засилени мерки, чрез което да се гарантира сигурността на туристите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular