Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградБюлетините за кметския вот пристигнаха в Благоевград, в 120 секции ще гласуват...

Бюлетините за кметския вот пристигнаха в Благоевград, в 120 секции ще гласуват машинно

В Благоевград пристигнаха бюлетините за предстоящия частичен вот за кмет на общината. Благоевградчани и жителите на околните села ще гласуват в 139 секции, в 120 от тях вотът ще се упражни машинно, а в останалите 19 ще се гласува с хартиени бюлетини. Според Изборния кодекс хартиени бюлетини трябва да бъдат разпределени във всяка една от секциите в случай на проблем с машината, посочи председателят на Общинската избирателна комисия Мартин Бусаров . Хартиените бюлетини могат да се използват само при невъзможност гласуването да продължи с машина, това обаче е изключено при кратковременно спиране на тока, при невъзможност на гласоподавател да се справи с машината или желание от негова страна да ползва хартиена бюлетина, подчерта председателят на ОИК – Благоевград. Той заяви, че не е позволено членовете на секционните комисии да престояват близо до машината или да дават указания на гласоподавателите непосредствено до екрана.
До момента са проведени три обучения на членовете на секционните комисии, тази вечер предстои още едно, допълни Бусаров. По думите му членовете на СИК са готови за предстоящия частичен вот и не очаква проблеми.
В събота /26 юни/ в секционните избирателни комисии ще пристигнат и машините за вота. За 120 секции, в които ще се гласува машинно, ще бъдат осигурени 184 машини за гласуване

RELATED ARTICLES

Most Popular