Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградЩе има ли предсрочни избори в Благоевград?

Ще има ли предсрочни избори в Благоевград?

ВАС изтегли за 18 януари делото по казуса с кмета Румен Томов

Върховният административен съд е променил датата за гледане на делото по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов. Справка на сайта на съда показва, че вместо на 25 януари следващата година, делото е изтеглено за 18 януари от 10,30 ч. Тогава ще бъдат разпитани и свидетели по казуса “Томов”. Съдебният процес би трябвало да изясни дали в Благоевград ще има извънредни избори. Ако това се случи, Румен Томов трябва да бъде отстранен предсрочно от поста си заради нарушения в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Припомняме, той не бе заличен в срок от Търговския регистър като управител на една от фирмите си. Жалба за това до ОИК подаде загубилият кметските избори Атанас Камбитов.

Временно делото бе спряно в очакване решението на Конституционния съд, който отхвърли искането на 63-ма депутати за обявяване на член 42 от ЗМСМА за противоконституционен. Става въпрос за правилото, че по закон кметове не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Избраните градоначалници имат срок от 1 месец от полагането на клетва, в който трябва да предприемат действия за прекратяване на дейността и да уведомят за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.

ВАС веднъж вече се произнесе по казуса и препоръча на членовете на Общинската избирателна комисия да отстранят предсрочно Томов, тъй като е фигурирал в Търговския регистър, а също така не е уведомил за това председателя на ОбС – Благоевград. Румен Томов обаче оспори решението на ОИК и процесът се започна отначало.

И Румен Томов, и Атанас Камбитов дадоха заявки, че ако се стигне до извънредни избори, и двамата отново ще влязат в битка за кметския пост.

RELATED ARTICLES

Most Popular