Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияВдигат минималната полицейска заплата, и допълнителните пари в МВР

Вдигат минималната полицейска заплата, и допълнителните пари в МВР

Заплатите на полицейски шефове скачат до 6000 лв.

Директорите на петте главни дирекции в МВР – “Национална полиция”, “Борба с организираната престъпност”, “Гранична полиция”, “Пожарна безопасност” и “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” вече ще вземат най-малко 3659 лв., а възнаграждението на главния секретар на ведомството скача до 5940 лв.

Новите размери на основните заплати в МВР са предвидени в промени на наредбата за основните възнаграждения във вътрешното министерство, които са публикуваниза обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации.  Измененията се налагат заради одобрените с приетия наскоро бюджет допълнителни 150 млн. лв., с които да се вдигнат възнагражденията в МВР с 10 на сто от 1 август.

За да могат да се вземат увеличенията още този месец, от МВР са обявили най-краткия срок за обсъждане на проекта.

Тук става дума само за основни заплати, които с прослужените години, допълнителните пари и останалите екстри могат да скочат значително като окончателна сума.

Според промените, полицай без висше образование вече ще взема 1186 лв, което е със 108 лв. повече, отколкото до този момент. За служителите с висше образование пък сумата на основната заплата вече ще е 1599 лв., а досега тя беше 1454 лв.

Заплатата на директора на СДВР вече ще е 3115 лв., а шефовете на деветте райони управления в столицата ще получават по 2687 лв.

С други промени пък се вдигат и допълнителните възнаграждения в МВР. При тях ръстът е двоен – от 190 на 380 лв. Такива допълнителни възнаграждения има например за разследващите полицаи, като при тях процентът варира в зависимост от това къде работят. В София, Пловдив, Варна, Бургас добавката е винаги по-висока. Предвиждат се различни размери на добавки и за други дейности и служители. Те се дават за звената, които се занимават с антитероризъм, дават се и за постова работа, за конвоиране, за пожари, спасителни дейности и други.

Отделите “Киберпрестъпност” и “Специални операции” на ГДБОП имат най-високия процент добавка – 230 на сто./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular