Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаВеликден е! Честит имен ден на хилядите именници!

Великден е! Честит имен ден на хилядите именници!

Христос Воскресе! Настъпи Великден за Православния свят. Възкресението на Божия син, Иисус Христос, е най-великото събитие в човешката история. Великден е известен още като Възкресение Христово и Пасха.
Празникът се чества на третия ден, след като Иисус Христос е разпнат и погребан. Тогава, на гроба на Спасителя на хората отиват жени мироносци и те виждат, че тялото го няма – Христос е възкръснал! След великото събитие Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на всички апостоли.
Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!”. Великден е сред т.нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние. Преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите “Христос Воскресе”.
При обявяването на Възкресението свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма “Св. Възкресение”, при слизането на Благодатния огън.
Днес имен ден празнуват Величко, Величка, Велико, Велика, Велко, Светла, Анастас.
RELATED ARTICLES

Most Popular