Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятВеликобритания вече изисква 14 дни карантина за пристигащите

Великобритания вече изисква 14 дни карантина за пристигащите

От днес във Великобритания влиза в сила карантина за почти всички влизащи в страната от чужбина, което означава, че те трябва да се самоизолират за 14 дни.

Мярката, с която се цели ограничаване на заболяванията и избягване на втора вълна на пандемията, е остро критикувана като твърде закъсняла и напълно неуместна с оглед падането на карантините на много места в Европа.

Властите ще преразглеждат карантината на всеки три седмици, но тъй като няма яснота кога тя може да бъде вдигната напълно, се обезсмислят плановете на хората за лятна почивка.

От днес пристигащите в страната би трябвало да попълват формуляр онлайн 48 часа преди да пътуват, като предоставят пълна информация за себе си и пътуването, както и адрес на самоизолацията.

Тези, които по някаква причина не успеят да го направят онлайн, ще получат последна възможност по граничните пунктове. Ако не го сторят, ще бъдат глобявани по 1000 паунда.

Пристигащите са съветвани да ползват автомобили или друг частен превоз от летищата до адресите на самоизолация.

Карантината не засяга единствено гражданите на Ирландия, както и хората с по-специфични ключови професии като работещите в здравеопазването и в транспорта.

Сезонните работници също попадат в списъка с изключения./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular