Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанско Ветеранът Чавдар Рахов от Банско получава парична награда по повод 50 г. от...

 Ветеранът Чавдар Рахов от Банско получава парична награда по повод 50 г. от първото ски рали „Пирин”

  • При такситата ОбС въведе принципа на състезателното начало – при крайната оценка на подадените заявления се взима предвид видът и възрастта на автомобилите

 

Ски ветеранът от Банско Чавдар Рахов ще бъде награден с решение на Общинския съвет в Банско. Той е един от доайените на ски спорта в България, а поводът за предложението на кмета Георги Икономов бе честването на 50-годишнината от първото ски рали „Пирин” през 1968 г. Местният парламент одобри нови общински правила за таксиметровия превоз, с които да се подобри редът за предоставяне на лицензи на превозвачите. Въвежда се принципът на състезателното начало, като при крайната оценка на подадените заявления се взима предвид видът и възрастта на автомобилите.

Приета бе също Наредба за реда и условията за провеждане на търгове и конкурси за сключване на сделки по придобиване, управление и разпореждане със собствеността на община Банско. Новият нормативен акт е приведен в съответствие с националното законодателство, като е регламентиран ред, по който да се провеждат търгове на общински имоти, предоставяни за управление на училища, детски градини и обслужващи звена. Актуализиран план за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на община Банско за периода 2019-2025 година бе гласуван от съветниците. Допълненията включват изпълнението на конкретни мерки и проекти за енергийна ефективност на общинския сграден фонд и уличното осветление. Анализиран е потенциалът на района за използването на възобновяемите енергийни източници, като е отчетено, че общият процент на енергия от тях е 63%. Това отличава Банско от останалите общини като използваща най-висок дял на тази енергия, потребявана в сградите общинска собственост. Високият дял се дължи на изградената и управлявана в момента от община Банско отоплителна централа, използваща отпадъчна дървесна биомаса. Отчетена бе Годишната програма за управление и разпореждане с общинските имоти за изминалата година и бе одобрена новата за 2019 година.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular