Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаВетеринари от Дупница: Не галете и не хранете лисици в населени места,...

Ветеринари от Дупница: Не галете и не хранете лисици в населени места, може да имат бяс

Лисиците, забелязани в населени места, не бива да се галят или хранят, въпреки че те може да позволяват и да не се страхуват. Това заявиха ветеринари от Дупница по повод появилите се в социалните мрежи видеа с лисица, тръгнала да търси храна в дупнишкия парк „Рила“.

На заснетите клипове се вижда, че дивото животно не се притеснява от хората. Освен това посетители на парка често виждали четириногите горски обитатели да обикалят около кофите за смет.

Припомняме, че парк „Рила“ не за първи път е притегателно място за този вид хищник. Преди 2 години лисица бе заснета близо до заведението, намиращо се на брега на изкуственото езеро в парка, разположен между Дупница и село Бистрица.

Според ветеринарни специалисти има голяма вероятност лисиците да са болни от бяс. Това е остро заразно заболяване, засягащо всички бозайници, включително и човека. Бесът протича с тежки нервни смущения, проявяващи се с възбуда, парези и парализи. Ако до няколко часа след ухапването заразеният не се ваксинира с противобясна ваксина по строго определена схема, настъпва мъчителна смърт. Причинителят на заболяването е вирус, който впоследствие води до възпаление на главния мозък. Вирусът се съдържа също и в слюнчените жлези и слюнката, както и в някои вътрешни органи (далак, бъбреци). В редки случаи той може да се открие в кръвта или млякото. Във връзка с появата на дивите животни в парка разговаряхме с председателя на ловната дружинка в Бистрица Асен Златев. „На територията на нашето ловно поле ние сме свели популацията на лисици почти до минимум”, каза Златев. Ловецът бе категоричен, че горските обитатели са привлечени в парка от изхвърляната храна.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular