Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградВзимат превантивни мерки в област Благоевград заради коронавируса, петима са под карантина

Взимат превантивни мерки в област Благоевград заради коронавируса, петима са под карантина

Екипи от болниците в Петрич и Сандански също се включват в даването на дежурства по границата

 

Петима души от Петрич са под карантина в област Благоевград – това са четиричленно семейство, завърнало се от Италия, и мъж, завърнал се от Китай. Това стана ясно на извънредното заседание на Областния медицински съвет в Благоевград, което се проведе заради коронавируса. На събранието бяха разяснени разпоредбите на Министерството на здравеопазването в контекста на инфекцията и мерките за ограничаване на заболяването. В Областния медицински съвет влизат всички директори на болнични заведения в областта, представители на РЗИ и на други регионални институции, а председателстващ е областният управител Бисер Михайлов.

“Осигурени са абсолютно всички предпазни средства на служителите, които работят в момента на ГКПП „Кулата“, където се измерва температурата на влизащите в страната. Има осигурени достатъчно термометри и екипи. За момента дежурствата се поемат от Регионалната здравна инспекция, впоследствие сме създали организация от болниците в Петрич и Сандански също да се включват в даването на дежурства, които ще бъдат осъществявани с 24-часов контрол. Установени са и стъпките при съмнения или заболяване какво и как да се действа“, каза на брифинг пред медиите областният управител.

Предстои да бъде взето решение допълнителен контрол да бъде осъществен и на ГКПП „Илинден“, както и на граничните пунктове със Северна Македония.

„Приоритетно мерим температурата на лица, които идват от Италия и влизат в България през Гърция. Екипите ни дежурят по двойки по 12 часа, със защитни облекла и маски. Попълват се анкетни карти с данни на български и на английски език. Ако лицата, които влизат, имат температура над 37 градуса, се изолират. РЗИ-Благоевград има специално обособено помещение на ГКПП “Кулата”, в което има изолатор с лекарски кабинет, легло, баня, тоалетна”, каза директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Очаква се монтиране на термокамери на граничните пунктове. По актуални данни на територията на България все още няма потвърден случай на коронавирус, въпреки това обаче в общините са предприети мерки за предпазване.

“Броят на новозаразените в Китай намалява. Надяваме се до 2-3 месеца вирусът да отшуми. Не трябва да се създава паника. Това е едно обикновено заболяване с грипоподобни симптоми. Най-уязвими са лица над 70-75 години с придружаващи заболявания. Децата са пощадени“, каза още директорът на РЗИ – Благоевград.

Припомняме, че коронавирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като висока температура, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт.

При съмнения за заразяване с коронавирус е необходима незабавна консултация с лекар./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular