Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникВитрина за българската независимост подреди Регионалната библиотека в Перник

Витрина за българската независимост подреди Регионалната библиотека в Перник

По повод 113-та годишнина от обявяването на Независимостта на България в голямата читалня на Регионалната библиотека „Светослав Минков” в Перник е подредена витрина, в която библиотекарите показват печатни и периодични издания, които напомнят за едно от най-значимите събития от новата ни история. Любознателните читатели могат да видят текста на Манифеста, с който българският княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Подробностите за събитието могат да се видят в обемистата осемтомна История на българите – “Българската дипломация от древността до наши дни”, “История на нова България 1878-1944” на проф. Елена Стателова и други печатни издания, както и статии за бележитата дата, публикувани в периодичния печат през годините. Сред показаните издания на библиотеката е и книгата на Курт Хауке – „България.

Страна, народ, история, култура, стопанство”. Курт Хауке е главен секретар на Германско-българското дружество. В книгата му има много данни за състоянието на българската промишленост и селско стопанство в предвоенните години. Авторът прави обширен исторически обзор и вмъква интересни наблюдения за българската народопсихология. В изданието могат да се видят 141 уникални снимки от всички краища на България, както и седем карти.

RELATED ARTICLES

Most Popular