Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаВлад Владимиров: Дошлите от Венера, така са наричали пчелите древните знаещи

Влад Владимиров: Дошлите от Венера, така са наричали пчелите древните знаещи

Само най-учените и вещи хора са имали привилегията да се докосват до пчелния свят, казва дупнишкият пчелар

На 10 февруари се отбелязва професионалният празник на пчеларите. За православните това е денят на св. Харалампий, почитан като повелител на пчелите и закрилник на пчеларите. На тази дата отглеждащите пчели носят мед в черквата за освещаване. Вярващите казват, че така пчелният продукт с отдавна доказани лечебни качества става още по –полезен и лековит. За меда, пчелите и пчеларството ни разказа Владимир Владимиров– Влад, който е известен в Дупница със своите впечатляващи професионални фотографии. Влад отглежда пчели в Дупнишко.  Пчелинът е кръстен  „Калина“ – на дъщеря му Калина, която е балерина. На работата около кошерите е посветено цялото семейство, начело със съпругата на Влад – Мая Владимирова, учителка в града и балетен педагог.

 

-Добра ли беше 2023 г. за пчеларите в Дупница и района, г-н Владимиров?

 

Искам първо да кажа: Дошлите от Венера, така са наричали пчелите древните знаещи.2023 година беше много интересна година в пчеларско отношение. Силно динамична, с резки климатични промени и неочаквани обрати. Естествено е, че всичко това се отрази и върху силата, работоспособността и състоянието на пчелните семейства. Още през април много от силните семейства изпаднаха в роево състояние, появиха се ранни рояци. Това се случва извънредно рядко по това време на годината, обикновено по нашият край е явление за средата на май, е се случи 40-45 дни по рано. Пчеларите трябваше да реагират във форсмажорни ситуации. Успоредно с това валежите от дъжд бяха над средните за сезона норми, което доведе до много интересни ситуации.Пролетта в един момент взе да се развива по обичайният си начин, нектаропотокът се увеличи и съвсем естествено семействата се заеха с обичайните си дейности, медосбор, събиране на запаси от прашец и отглеждане на пило.

Какви бяха добивите? Средно колко е добивът от пчелно семейство?

 

Определено при така създалите се климатични условия добивите на пчелни продукти са добри. При мен средният добив от семейство за годината беше 30-35 килограма мед. Това не са лоши цифри спрямо изминатата година. Имало е години с 50-55 кг, но е имало и с 10-15, всички сезони са различни.

 

Цената увеличи ли се? По колко се харчи медът в момента?

 

Цената в момента на дребно за килограм мед в нашия район е 14-17 лв. за килограм, което за клиентите ми е все още поносима цена, но за пчеларя е на ръба на оцеляването. Ако не е убедеността за ползата от пчелите и любовта към тях и природата, много колеги биха се отказали от пчеларстването… Между впрочем за съжаление някои вече го направиха.

 

 

– Освен храна, пчелният продукт е и лекарство? За какво е най-ефективен медът? Оценяваме ли достатъчно качествата на този еликсир?

 

Медът е вълшебна храна и лекарство. Неговите достойнства са познати векове назад във времето. Предците ни са имали особено внимание към тези неземни създания. Само най-учените и вещи хора са имали привилегията да отглеждат и да се докосват до пчелния свят. Кражбата на пчели се е смятала за един от най-големите грехове, докато днес не са редки случаите върху посегателства на тях, включително и интервенцията със забранените пестициди от страна на недобросъвестни земеделски производители.
За мен е странен фактът, че когато се споменат пчели веднага се добавя и думичката мед. Да, медът е безценно лекарство, но далеч не е единствената причина за грижата към пчелите. Восъкът е много по – скъп продукт, пчелният прашец също е великолепно средство за стимулирането на важни функции в човешкото тяло, прополисът, това невероятно антибактериално чудо. Друг е въпросът за великата мисия на медоносната пчела в опрашването на растенията. В тази област пчелите са недостижими.

– Как станахте пчелар?

 

Как станах пчелар ли? Интересен въпрос. Всяко нещо се случва, когато му дойде времето. Като малък прекарвах ваканциите в село Стоб при чичо ми Христо Цветин, той беше пчелар и невероятен човек. Може би той е запалил нещичко в мен и в деня, когато е узряло, просто се е случило. Други хора също са ми помогнали в израстването ми като пчелар, неоценима помощ и подкрепа съм имал и от доктор Първан Дангов. От него съм научил едни от първите уроци по работа и поведение с пчелните колонии. Семейството ми стои до мен в тези начинания здраво и неотменно. И синът ми, и дъщеря ми, и Мая ме подкрепят и помагат. И така вече 14 години, които колкото повече се натрупват, толкова повече разбирам още колко много имам да уча за любимите ми същества.

– Разкажете за пчелина, който имате?Остава ли тенденцията от последните години за измиране на пчелите? През 2023 г. имаше ли загуба на тези насекоми?

 

Пчелинът ми се намира край китното село Блатино. Там природата е разкошна, има всичко. Река, гора, ливади с уханни цветя, вълшебно място. Това е мястото, на което ходя всеки ден с огромно удоволствие, място, на което здраво работя и същевременно истински си почивам. Място, на което се наслаждавам на плодовете на труда, моят и на пчеличките.
И хубавото свършва дотук. Както си валеше кротко и напоително през цялата пролет, така и отведнъж от началото на юли, та до края на лятото и есента настъпи голяма суша и жега. А това е пагубно за пчелите. Дълга топла суха есен. Пчелите летят, хабят енергия, а в природата няма никаква паша. Въпреки спешните и неотложни мерки които предприемат пчеларите, загубите в пчелни семейства са много големи тази зима в нашия район. Контактувайки с колеги, стигам до извода, че загубите в отделните пчелини са около 30 до 90 процента, а това е страшно много.

Тази година всички мои усилия /финансови и физически/ ще отидат във възстановяването и увеличението на пчелни семейства. Няма да оставя без подкрепа любимите същества. Любовта, истинската Любов се състои в това да искаш, да можеш да даваш. С цялото си сърце и душа.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular