Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоВнимание! Голяма опасност от лавини в Рила и Пирин

Внимание! Голяма опасност от лавини в Рила и Пирин

Неблагоприятни са условията за туризъм по високите части

Повишена е лавинната опасност в планините в Югозападна България. Времето е много динамично. Това съобщиха за Вяра дежурните планински спасители в ПСС-Благоевград.

“Винаги след нов снеговалеж степента на лавинната опасност се покачва с една степен. След снеговалежа в сряда и четвъртък поради пренасянето на снежни маси от силния вятър има големи навевки в някои улеи, които бяха заледени преди валежа.

Това прави подсичането на такива улеи или спускането по тях изключително опасно”, обясниха още благоевградските спасители.

Те съветват да се върви по зимната маркировка и да не се пресичат опасни склонове. Да се носи задължително зимната екипировка.

Статистиката сочи, че до 24 часа след снеговалеж, който натрупва повече от 30 см сняг, най-често падат лавини. 90% от смъртоносните лавини са предизвикани от жертвата или някой от неговата група.

Днес – 12 март, времето в планините ще бъде сравнително топло за периода, с температури между 0 и 6 градуса. Вятърът ще е от серевозапад със силни пориви, особено по високите върхове на Рила и Пирин. Това прави неблагоприятни условията за туризъм в тези райони, информираха от Планинската спасителна служба към БЧК.

RELATED ARTICLES

Most Popular