Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоВнимание! Опасност от лавини дебне в Рила и Пирин

Внимание! Опасност от лавини дебне в Рила и Пирин

  • Божидар Джокин от ПСС-Дупница: Туристите да изкачат 1-2 дни, за да улегне снегът

  •  Георги Ботев препоръча групови преходи и добра екипировка

  • Хижа „Рилски езера“ събра спасителите на обучение по лавинна безопасност

Опасност от лавини заради силния вятър дебне в планината, предупредиха от Българската лавинна асоциация.
„Вятърът е невидимият враг, тъй като без валеж може да се повиши лавинната опасност. В момента на места духа над 100 км/ч. Хората трябва да внимават много и да не тръгват сами на поход. В момента започна и контролирано взривяване на лавини”, каза в ефира на „Здравей, България” Анди Балевски, представител на асоциацията.
В района на Седемте рилски езера силният вятър през уикенда е навял доста сняг и препоръката на Планинска спасителна служба-Дупница е туристите да изчакат няколко дни, преди да тръгнат към планината.
„Много сняг навя в подветрените склонове на север и североизток. Затова туристите трябва задължително да карат ски само по обработените терени. Има голямо количество сняг и трябва много да внимават да не отцепят лавина. Преходите трябва да бъдат само по зимната маркировка. Лятната навлиза в стръмни участъци и така да се стигне до по-опасна ситуация. Затова зимните терени са определени за това време на годината. Най-добре би било туристите да изчакат поне 1-2 дни, за да слегне снегът“, коментира пред „Вяра“ един от най-опитните спасители в дупнишката ПСС Божидар Джокин.
Началникът на планинските спасители в Благоевград Георги Ботев пък обяви резултатите от лавинния тест, който са направили в неделя.
„В Югозападна Рила ситуацията не се различава от другите места в региона. На лавинен тест в неделя се оказа, че отдолу има един заледен слой. Преди снега валя дъжд и почвата след първия сняг е по-топла и се образува характерно заледяване. Отгоре има нов сняг с много дебела покривка. Сега беше доста студено, но се очаква рязко затопляне на времето и в планините го дават над 5 градуса на 1500-2000. Това може да доведе до промиване на снега и дори лавинната опасност да се увеличи. Това е сняг, който не е характерен за декември. Обикновено пада януари, така че и ситуацията сега е малко по-различна от друга година по това време. Хората открай време си ходят в планината. Има си начини за това и би трябвало да ги знаят. Трябва да се избягват стръмни склонове, движението да става по определен начин, дори с подсигуряване, ако е необходимо. Много е хубаво да се носи и лавинен комплект, който се състои от лавинен уред, сонда и лопата. Така ще има другарска взаимопомощ, ако се случи инцидент. Също така да не се предприемат самостоятелни тръгвания. Миналата неделя имаше едно момче, което се беше изгубило в мъглата на връх Равнец. Ако беше попаднал в някаква снежна дъска, ставаше много страшно. Зимата не е добре да се правят самостоятелни преходи. На много места нямаме сигнал на мобилните оператори, нито може да се разбере какво се случва с изгубилия се турист, нито да го локализираме ние. Ако мога да обобщя препоръките за зимата в планината, то те са: групови преходи, спазване на планинарските правила, добра екипировка, заредени мобилни телефони и съобразяване с моментната обстановка“, заяви Георги Ботев.
Атанас Уков от ПСС-Банско също подчерта колко важно е човек да се информира възможно най-подробно, преди да предприеме поход в планината:
„В Пирин също има доста сняг. По време на снеговалежа имаше силен вятър и това доведе до навявания. Не препоръчваме излизане извън маркираните ски писти, защото наистина е опасно. В момента обстановката изобщо не е за начинаещи планинари. Все пак, който реши да тръгне в планината, нека събере достатъчно информация за маршрута и да се съобрази с всички препоръки на Планинската спасителна служба. Хората винаги могат да получат информация на нашите телефони. Друго нещо, което винаги подчертаваме, е да не забравят да си направят планинска застраховка и винаги да си припомнят препоръките, преди да тръгнат. Има ги по сайтовете, на страниците във фейсбук, информацията е достъпна навсякъде. Нека туристите не се колебаят да ни потърсят, за да получат предварително цялата необходима информация за обстановката“.
Същевременно обучение по лавинна безопасност се проведе на хижа „Рилски езера“ през почивните дни, съобщиха от Планинската спасителна служба в Дупница. В него се включиха спасителите и стажант-спасителите от отряд Дупница. Независимо от лошото време курсът, проведен на около 2000 м надморска височина в Рила планина, премина успешно. Той бе ръководен от Николай Димов и Красен Георгиев, на които отрядът благодари за отделеното време и внимание.
Планинските спасители от Дупница желаят на всички, запалени по зимни спортове и планинарство, хубаво време в планината и сезон с много сняг и без инциденти!

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular