Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияВоенни хеликоптери се включиха в гасенето на голям пожар в Бургаско

Военни хеликоптери се включиха в гасенето на голям пожар в Бургаско

Бедствено положение обяви и община Свиленград

Два хеликоптера и военни помагат в гасенето на пожар край село Кубадин, област Бургас, съобщиха в неделя от Министерството на отбраната.

Вертолет AS 532 AL Cougar и хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза Крумово и военнослужещи от военно формирование 48 940 – Бургас от състава на Командването за логистична поддръжка участват в гасенето на огъня. По информация на БТВ, стихията е тръгнала от горска местност край Средец – землището на селата Кубадин и Драка. Обявено е частично бедствено положение със заповед на кмета на Средец Иван Жабов.

Заповедта е издадена във връзка с разрастващия се пожар, задимяване на част от територията на общината, както и поради опасност от обгазяване на населените места, като се застрашава живота и здравето на населението, уточниха от общината. Техниката и военнослужещите от ВВС и от ВМС се включват по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в подкрепа на действията на място по гасене на огъня.

В същото време община Свиленград обяви бедствено положение заради големия пожар в Сакар планина. Това съобщи за БТА кметът на общината арх. Анастас Карчев.

Бушуващият от събота пожар е изпепелил 10 000 декара площи. Информацията е от Областната администрация в Хасково. Огнището се разви в сухи треви, храсти и смесена гора в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Васково, Младиново и Момково, а гасенето в събота бе затруднено от силен вятър и непристъпен за техника терен. Продължава гасенето на пожара в Свиленградско и в неделния ден. Периметърът на пожара е 15 километра, допълват още от областната управа.

RELATED ARTICLES

Most Popular