Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоВойната блокира украински и руски туристи в Банско, не знаят как ще...

Войната блокира украински и руски туристи в Банско, не знаят как ще се приберат

  • Малин Бистрин: Трябва да решим съдбите на тези хора, чакаме министъра на туризма и политически действия

  • Масово се отменят резервации заради войната в Украйна, канселирани са хиляди резервации за лятото

Украински и руски туристи стоят блокирани в Банско и не знаят как ще се приберат по родните си места. Те удължават резервациите си за неопределено време, съобщи председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. „В момента в Банско има както украински, така и руски туристи, които все още не знаят как ще се приберат по родните си места. Има туристи и от двете държави. Засега удължават сроковете за нощувки. В понеделник ще се срещнем в Банско с министъра на туризма Христо Проданов. Ще решим какво да правим. Тези хора трябва да се приберат. Това са важните решения в политиката, трябва да решим съдбите на тези хора. Независимо дали са руски, или украински граждани, ние трябва да се погрижим за тях“, заяви бизнесменът от Банско.

М. Бистрин съобщи още, че туристите, които са планирали да прекарат почивката си в Банско, масово отменят своите резервации. Заради военния конфликт в Украйна голям брой чужденци са отменили своите планирани екскурзии. Хотелиерите в един от най-известните ни курорти са силно притеснени, че тази тенденция ще продължи дълго време.
„Вече имаме доста отменени резервации. Съвсем логично е това действие от страна на хората, които канселират заявките си за почивки. Вижте и колко от авиокомпаниите не работят и са затворени въздушните пространства. Всичко това е предпоставка, за да няма туризъм. Войната буквално реши всичко. До края на сезона не очакваме да имаме гости от Украйна и Русия, както и от прибалтийските държави и всички, които са близо до конфликта. Ще разчитаме на пазарите, които не са затегнати от тази случка, другите страни и най-вече на българските туристи. Но ние сме близка страна, Черноморието ни е на има-няма 200-300 километра от горещата точка. Никой не иска да дойде в страна, която е толкова близо. Войната не е приятел на туризма“, коментира пред „Вяра“ председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Малин Бистрин

Той допълни колко притеснени са всички от бранша. Въпреки това хотелиерите не желаят по никакъв начин да се обвързват политически.
„Силно сме притеснени от няколко неща. Първо беше пандемията, после цените на енергоносителите, а след това и липсата на кадри. Имаме усещането, че туризмът е най-силно пострадалият сектор от икономиката ни. Ние не искаме политически да обвързваме туризма, защото не желаем да засягаме нито една страна. Наши гости са и украински, и руски туристи. Затова искаме да запазим неутралитет. Туризмът е, за да правим спомени, да оставяме приятни усещания у хората. Политиката трябва да бъде представянето на нашия продукт пред света, нищо повече от това. Надяваме се ден по-скоро да приключат всички тези действия и да се концентрираме в летния сезон. Колегите от морето ни казаха, че в първия ден след започването на военните действия в Украйна са били отменени 4000 нощувки. Това е огромна бройка. За целия летен сезон са канселирани много резервации по Черноморието ни. Докато ние сме в завършваща втора фаза на сезона, те още не са започнали“, добави Бистрин.
Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular