Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесВотът в чужбина

Вотът в чужбина

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави.   

В 7 часа по Гринуич или 9 часа българско време започна гласуването за народни представители и президент в Обединеното кралство. Българските граждани на Острова гласуват в 132 избирателни секции, 46 от които са в столицата Лондон. Ще бъдат използвани общо 92 машини. Изборите се провеждат в условия на пандемия, но британското правителството да налага допълнителни ограничения. В навечерието на гласуването не бе съобщено за технически или организационни проблеми. По-рано посланик Марин Райков отправи послание всички да изпълнят гражданския си дълг и да дадат шанс за едно добро управление на България. Не може да се каже, че британските медии проявяват особен интерес към българските избори. Агенция Ройтерс пусна съобщение, че днес българите гласуват в трети парламентарни избори тази година, като анкетите предвещават пореден неясен изход, който може да попречи на усилята в борбата с високите енергийни цени, справянето с растящите заразявания с коронавирус и широко разпространената корупция. Пореден провал да се излезе от политическата криза и съставяне на действащ кабинет в най-бедната държава на ЕС може също да забави плановете за приемане на еврото в страната, заключава агенция Ройтерс.

В интервю за БНР посланик Марин Райков заяви, че е трудно да се предвиди избирателната активност, особено при положение че става дума за избори по формулата „2 в 1“, но се наблюдава чувствително намаляване на броя на подадените заявления. Той коментира, че това може да се дължи на така наречените „автоматични секции“, но също и на известна изборна умора и разочарование на някои граждани, които за трети път в рамките на седем месеца ще трябва да отидат до урните.

Заради усложнената епидемична обстановка в Окланд – Нова Заландия, където избирателните секции отвориха врати точно в 20.00 ч. българско време вчера, избирателната секция не можа да започне работа, тъй като посолството ни в Австралия и членовете на Секционна избирателна комисия – Окланд са били уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в там, местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите.

В Германия ще се гласува само в 40 секции. Рестрикциите са наложени от страна на германската държава. Германия е изискала и членовете на избирателните комисии да предоставят документи за пълна ваксинация или преболедуване от Covid-19.

Започна гласуването в четирите избирателни секции на територията на Руската федерация. Още информация – от кореспондента ни в Москва Ангел Григоров.

Две избирателни секции са отворени в Москва – в посолството и в Българския център на промишлеността, и по една – в генералните консулства на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини, защото в нито една от секциите не се очакват в 300 и повече избиратели, заяви за БНР посланикът ни в Москва Атанас Кръстин. Посланикът очаква избирателна активност, сравнима с тази на парламентарните избори през април и юли.

Българите в САЩ ще могат да гласуват и в щата Мериленд, след като бе открита секция в Балтимор. С нея местата за гласуване в региона около Вашингтон стават 4 със секциите в Ричмънд, Вирджиния Бийч и самата столица. В САЩ има 55 секции – с 3 по-малко от вота през юли. Първи врати ще отворят местата за гласуване по Източното крайбрежие – в 14 часа българско време. Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20 часа местно време. Тези, които не са включени в избирателния списък, ще могат да гласуват, след като попълнят декларация на място. В интернет страницата на българското посолство в САЩ може да се намери интерактивна карта с адресите на всички секции в страната. На изборите в САЩ юли гласуваха малко над 8900 души – около 3% от българската общност в САЩ, по неофициални данни на МВнР.

15 избирателни секции в Белгия и 2 в Люксембург ще отворят врати днес. Секциите в белгийския град Гент, където има най-много българи, ще бъдат 2 – с една по-малко, отколкото на предишните избори, тъй като в третата са гласували под 100 души. 6 секции има в Брюксел, 2 – в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Машинно гласуване ще има в постоянното ни представителство в Брюксел, в Гент и в Антверпен. Общият брой на упражнилите правото си на глас в Белгия през юли е около 3800 души – близо 70% от гласувалите през април над 5200. Сега се очаква избирателната активност да се доближи до тази през април. Секционните комисии са назначени навсякъде в пълен състав, освен в Хаселт, но по данни на посолството ни в Белгия, това няма да провали вота там, тъй като е налице необходимият минимум.

В Испания сънародниците ни ще гласуват в 69 избирателни секции в 60 населени места. Изборният ден започва в 7 часа местно време и ще приключи в 20. Това е най-големият брой избирателни секции откриван досега в Испания. На предишните избори на 11 юли те бяха 67, на 4-ти април – 53, а през 2017 година – 38 на брой. Електронно заявление за гласуване са подали подали едва 3202-ма души при 4157 на предишните избори. През април заявления подадоха 7946 души, но гласуваха 20 309. От избирателните комисии очакват сега да се случи същото и предупреждават гласоподавателите да си планират повече време за попълване на документите на място. Машинно гласуване ще има в 19 от избирателните секции, а в останалите 50 вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

Изборният ден в Турция започва с един час по-рано. С най-много секции зад граница, най-много машини и най-много предварително подадени заявления се провежда вотът в Турция. Този път броят на секциите е 126, а машините 96.

През април Турция беше в пик на Covid пандемията, през юли беше сезонът на отпуските, сега тези два фактора ги няма и се очаква висока избирателна активност.В Истанбул и региона има 38 секции, а в град Бурса те са 35. Заради вота две в едно – президентски и парламентарен, в секциите има по две машини. В 15 от секциите в Истанбул ще се гласува машинно, а в Бурса броят им е 14.По традиция напрежение в изборния ден тук има заради попълването на декларациите. Този път още в методическите указания е описано, че те могат да бъдат предварително попълнени и подписани.Неясно е как решението на ЦИК за 100%-но броене на разписките от машините ще се отрази на отчитането на изборните резултати и закриването на секциите. Членовете на секционните комисии вече се готвят за дълга изборна нощ. На изборите през април гласуваха около 22 хиляди турци с български паспорти, а през юли около 28 000./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular