Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятВсе повече ограничения и протести заради Омикрон в Европа

Все повече ограничения и протести заради Омикрон в Европа

Пътуването около коледно-новогодишните празници в Европа става все по-сложно – много държави изискват не само ваксинационни паспорти, но и отрицателни PCR тестове. Очаква се днес Европейската агенция за лекарствата да реши дали да даде зелена светлина на ваксината срещу ковид на компанията „Новавакс”.
Пълна карантина в европейска държава – от днес до 14 януари в Нидерландия работят само хранителни магазини и аптеки. Затворени остават заведения и спортни зали. Със седмица по-рано започва ваканцията за учениците. Домакинствата могат да канят само по двама гости, а в празничните дни на Коледа и на Нова година – по четирима. Въпреки високите нива на ваксинация в Нидерландия Омикрон се разпространява много бързо.
За влизане в Австрия и Швейцария вече изискват не само ваксинационен сертификат или документ за преболедуване, а и отрицателен PCR тест.
Германия включи Великобритания в държавите с висок риск от разпространение на COVID-19.
Пристигащите в Румъния – местни и чужди граждани, трябва да попълнят формуляр с информация къде и за колко време ще отседнат. Ако в рамките на 24 часа той не бъде предаден на съответните власти, се налага глоба в размер между 400 и 600 евро.
Все по-масови стават протестите срещу ковид мерките и задължителната ваксинация. През почивните дни шествия имаше в Гърция и Белгия. В Брюксел полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.
Днес се очаква Европейската агенция за лекарствата да разреши използването на ваксината на „Новавакс”. При нея се използват конвенционални технологии и надеждата е, че това ще намали съмненията на мнозина за това дали да се имунизират, или не. Ако бъде одобрен, препаратът ще е петият срещу коронавирус, който може да се използва в ЕС.
Пътуванията за коледните празници ще увеличат разпространението на Омикрон, смята главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи.
Ако искаме да се справим успешно с Омикрон, ваксинираните хора трябва да си сложат подсилваща доза. И – очевидно – неваксинираните трябва да се имунизират – сега това е важно повече от всякога!
Броят заразени с коронавирусна инфекция в САЩ приближава 51 милиона души./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular