Sunday, May 5, 2024
HomeБизнесВсе по-скъпи плодове и зеленчуци на пазара в Дупница, търговци: Цените на...

Все по-скъпи плодове и зеленчуци на пазара в Дупница, търговци: Цените на едро скачат през ден

  • Доматите стигнаха над 5 лв/кг. Купува се предимно маруля и пресен лук

  • Продавачи негодуват заради съсипания покрив: Като завали, водата капе по стока и клиенти

Плодовете и зеленчуците на кооперативния пазар в Дупница стават все по-скъпи. Цените продължават да растат, въпреки намаляващото потребление и конкуренцията на обектите от големите търговски вериги, отворени в последните години в града. Всичко е скъпо, откровени са някои от търговците. Те също негодуват от увеличението на цените на едро, което се отразява негативно на бизнеса им.


„Непрекъснато увеличават цените – през ден, през два. И то не с 10-20 стотинки. Става въпрос за увеличение с 80 стотинки – левче на почти всички зеленчуци. Да не говорим, че за Великден стана традиция да вдигат цените на едро. Клиентите намаляват, нямат пари. Купуват ограничени количества”, каза една от продавачките с дългогодишен стаж.


В момента най-търсена е марулята. Купуват се и пресен лук, репички. Краставиците се харчат по малко, след като и те поскъпнаха достатъчно. По-малко стават хората, които си позволяват скъпи домати и чушки. Най-евтини сред плодовете си остават ябълките, най-скъпи – ягодите.
Марулята е по 70- 80 стотинки до 1 лев за бройка, в зависмост от качеството. Връзка с пресен лук струва 50 стотинки, а с репички – 70 стотинки. Килограм краставици е 2, 50 лева. Картофите са 1, 20 лева, но пресните са далеч по-скъпи – 4, 80 лева килото. Зелето се предлага по 1, 80 -2 лева за килограм. Килограм кромид е 1, 20 лева. Бобът е 4 лева на килограм. Домати може да се купят за 3, 50, 3, 80, 4, 80, 4, 90, 5, 20 лева за кило. Чушки се намират на цена от 1, 80 до 3,20, 4, 50 лева килограмът. Тиквичките са 3,20 лева за килограм. Килограм спанак е 2, 20. Кило арпаджик се предлага за 5 лева.

Ябълките са с много различни цени, килограм от плода може да се вземе за 2 лева, но и за 1, 20, 1, 30, 1 лев. Домашни ябълки се намират и за 80, а дори и за 50 стотинки на килограм. Портокалите са 2, 40, мандарините – 3, 50 за килограм. Килограм киви е 3, 20 лева. Лимоните са по 2, 50 лева килото. Предлагат се и ягоди – за 8 лева на килограм.


Освен зеленчуци и плодове в сряда, когато е един от пазарните дни, на тържището имаше мед, билки, фиданки, ръчно плетени чорапи и терлици,..
Дупничанинът Николай Кирилов бе докарал мед и ябълки, които произвел в имота си в село Мърводол. „Медът е 12 лева за един буркан и тази цена е от 2 години. Слабо се търси, а и аз продавам малко. Малко кошери имам и си произвеждам за мои нужди. Донесох покрай ябълките, които са по 80 стотинки до 1 лев за килограм. От тях ако изкарам нещо. Иначе аз давам парите за бензин, като пътувам от Дупница до село. Само преди няколко дни платих 60 лева за 25 килограма тор. Направете сметка струва ли си”, каза Николай Кирилов, който е пенсионер.
Търговци се оплакаха от обстановката, в която работят. И по-конкретно от покрива на навеса, който преди 3 месеца беше запален при вандалска проява. Поликарбонатът, от който е навесът, е прогорен и при валеж водата тече върху продавачи, клиенти и стока.


„Погледнете покрива на какво прилича…. От 20 декември е така. Човекът, който го запали, вече е в затвора, но тук нищо не оправят. Оня ден като заваля, беше ад. Капеше. Стока, клиенти, всичко беше във вода. Наемите си плащаме редовно. Винаги сме коректни. И нищо, нищо”, разочарована е една от продавачките.
Кога ще бъде извършен ремонтът, попитахме управителя на тържището, което е общинска собственост. „Внесла съм докладна записка относно ремонта в общината. Там са запознати с проблема и имам уверението, че покривът ще бъде ремонтиран при първа възможност. Хората са прави да се оплакват, но досега и времето не позволяваше да се извършват ремонтни дейности”, каза Лора Василева.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular