Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковВсички тестове за Ковид-19 в Самоков са отрицателни, новите случаи са три

Всички тестове за Ковид-19 в Самоков са отрицателни, новите случаи са три

В МБАЛ-Самоков бяха доставени 150 бързи теста

 

Всички резултати до момента от направените PCR тестове в Самоков са отрицателни. Всички над 100 проби на децата от Самоков и Говедарци, контактни с детето, дало положителен резултат за COVID-19, както и на персонала на детската градина, са отрицателни. Отрицателни са и резултатите от тестовете на контактните лица на заразения медицински персонал. Излезли са и резултатите на първите 90 теста на персонала на болницата. Всички са отрицателни. Това съобщиха от община Самоков.
Към 9 юни общият брой на заразените с коронавирус в Самоков е 15. Новите случаи са 3, като два от тях са контактни лица на пациент от Вътрешно отделение. Другият положителен е на контактно лице на заразен.

Със съдействието на д-р Златанов, директор на РЗИ – София-област, в МБАЛ-Самоков бяха доставени 150 бързи теста. Това е в резултат на проведените разговори с ръководството на РЗИ и д-р Ковачка за необходимостта от бързи и адекватни мерки за овладяване на разпространението на заразяване с Ковид-19. Първите 150 теста, които бяха получени, ще бъдат тествани от полицаи, екипите на Центъра за спешна помощ, социални работници и общинския фронт-офис и др., които работят с много граждани.
„Радвам се, че институциите, които трябва да се ангажираме с овладяване на кризисната ситуация, сме стиковали действията си и всеки ще изпълни своята част от мерките, които трябва да се предприемат. Д-р Ковачка докладва всички мерки, които са предприети в болницата със затегнат контрол и безопасност.
Разчитам и на съдействието на гражданите, за да бъде овладяна ситуацията и да не стигаме до по-рестриктивни мерки. Бъдете отговорни, пазете себе си и близките си, а ние, като институция, ще изпълним всички дадени ни предписания, за да осигурим безопасността на гражданите на Самоков!”, каза кметът Владимир Георгиев.

Преди дни се проведе заседание на Общинския кризисен щаб, в което взеха участие директорът на РЗИ – София-област д-р Златанов и д-р Кайрякова – директор дирекция „Надзор на заразните заболявания” към РЗИ. Д-р Златанов направи преглед на хронологията на развитието на огнището в Самоков, след което представи предписанията за мерките, които трябва да се вземат. Още в сряда бяха предприети първите мерки – Вътрешно отделение е карантинирано, направена е пълна дезинфекция, направени са PCR тестове на пациентите на отделението и болничния персонал. Като следваща стъпка е направена цялостна дезинфекция на сградата на болницата. Установени са контактните лица на далите положителен тест, които също са тествани. Направена е пълна дезинфекция на ДГ „Детелина”. Направена е пълна дезинфекция на сградата на поликлиниката, полицията и общинска администрация. Предстои дезинфекция на целия град. Д-р Златанов представи мерките, които стриктно трябва да се съблюдават. По отношение на болницата ежедневен инструктаж за дезинфекция и носене на лични предпазни средства от всички, работещи там. Да се определят отговорници по контрола за спазване на епидемичните мерки. Задължителен PCR тест на всеки пациент. Забраняват се свижданията.
Строг режим на контрол във всяко отделение. Ежедневен мониторинг на здравословното състояние на персонала на болницата, на персонала на социалните домове, работещите в патронажната грижа и на детските градини. При детските градини се дават предписания за стриктно спазване на противоепидемичните мерки и отделяне на групите. Задължително да се прави периодична дезинфекция на поликлиниката, като се дадат указания на личните лекари, с които категорично се забранява струпването на хора пред кабинетите. Ще се дадат предписания на всички банки и офиси, на транспортните фирми, ВиК за профилактика и дезинфекция. Българската агенция по безопасност на храните ще упражнява контрол по спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за обществено хранене, предприятие за производство и преработка на хранителни продукти. Специално внимание да се обърне на дезинфекцията и измиването на автогарата и пазара.
На заседанието кметът Владимир Георгиев заяви, че от обявяването на извънредно положение в страната община Самоков, съгласно правомощията си, съблюдава спазването на всички противоепидемични мерки. Организиран е пропускателен режим в сградата на общинска администрация, който е действащ и до момента. Прави се периодична дезинфекция на обществените сгради, обществените пространства. Измиват се улиците в града. В края на заседанието стана ясно, че ще започне тестване в града на целеви групи и действия по бързо овладяване на констатирани позитивни случаи и огнища.

RELATED ARTICLES

Most Popular