Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятВтори случай в света на излекуван човек от СПИН

Втори случай в света на излекуван човек от СПИН

Лондонски пациент стана вторият човек в света, за когото се предполага, че се е излекувал от СПИН. От 18 месеца той е в ремисия след направена трансплантация на костен мозък. Медицинските му резултати дават надежда за лечението на милиони хора, носители на смъртоносния вирус.

Наричат го “лондонския пациент”. Засега отказва да излезе от анонимност. Заразил се с ХИВ през 2003-та. А 2009 г. към тежката му диагноза се добавил и рак на кръвта. През 2016 г. състоянието му силно се влошило. Единственият му шанс да оцелее била трансплантация. Донорът трябвало да бъде с генна мутация, която създава резистентност към ХИВ.

Проф. Равиндра Гупта, университет в Кеймбридж: „Има представители на европеидната раса, които имат имунитет срещу инфекцията на ХИВ. Така че, ако техни клетки бъдат трансплантирани на пациент, който е носител на ХИВ, трансплантираните клетки могат да бъдат защитени от зараза.

Медицинският експеримент се оказал успешен.

Проф. Равиндра Гупта, университет в Кеймбридж: „Вече изминаха 18 месеца, през които пациентът е в дълга ремисия.”

Досега има само един пациент, излекуван от СПИН. Това е американецът Тимъти Рей Браун. През 2007 г. той бил подложен на подобно лечение.

Тимъти Рей Браун: „Щастлив съм, че има още един член в групата на излекуваните.

Лекарите казват, че още е рано да се говори за “лондонския пациент” като за напълно излекуван. Но пък са обнадеждени, че ХИВ вирусът може да бъде елиминиран.

В света има 37 милиона души, болни от СПИН. От началото на 80-те години на миналия век пандемията е отнела живота на близо 35 милиона души./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular