Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетричВъзрожденецът К.Костадинов се загуби в Беласица, изкатери македонски връх преди да види...

Възрожденецът К.Костадинов се загуби в Беласица, изкатери македонски връх преди да види Тумба

Жената на приятеля му Ибрахим прибрала туристите, заплашени да спят в гората

Костадин Костадинов – лидерът на “Възраждане”, даде старт на кампанията за 48 НС от връх Тумба в Петричко.
“Качих се на Тумба, най-югозападната точка на България (засега), където се събират границите на двете български държави – България и Македония, а и Гърция. Костваше ми 15 часа лутане в горите на Беласица, където се позагубихме. Дълъг преход по билото на планината, където не разбрахме как сме минали границата и качихме един висок връх, за който мислехме, че е Тумба, а то се оказа съседен, но в Македония, та се наложи да се връщаме обратно”, публикува във Фейсбук Костадин Костадинов.
“Благодаря на моите верни другари Ивелин и Ибрахим, че ми уйдисаха на акъла и се губиха и намираха заедно с мен, както и на Вили, жената на Ибрахим, която дойде да ни вземе в 21.45 от село Скрът, че иначе щяхме да спим в гората. Дано да остане поне един ден преди кампанията, че да мога да кача поне още един връх – иначе отново чак догодина.
Костадинов не пропусна да отбележи в социалната мрежа, че на 9 август 1877 година е започнала отбраната на Шипченския проход в хода на Руско-турската освободителна война. “Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени. Решителният и най-тежък бой започва на 11 (23) август. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника – на повече от 8200 души”, резюмира Костадинов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular