Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятВътрешният министър на Украйна загина в катастрофа с хеликоптер, сред жертвите и...

Вътрешният министър на Украйна загина в катастрофа с хеликоптер, сред жертвите и деца

Вътрешният министър на Украйна, 42-годишният Денис Монастирский и неговият заместник държавният секретар Евгений Енин, загинаха при катастрофа с хеликоптер в предградието на Киев “Бровари” вчера сутринта. Най-малко петнадесет души, висши служители, както и три деца са сред жертвите, след като хеликоптера се е разбил близо до детска градина в предградие на Киев, предава Ройтерс, като се позова на украински официални представители.

Хеликоптерът пада близо до детското заведение, и жилищна сграда в град Бровари североизточно от столицата Киев, и предизвика пожар в най-малко една сграда. Областният управител е дал изявление за пострадали 29 души, но службите за спешна помощ по-късно са обявили, че броят на загиналите е 15 души, а 25 са ранени, включително 10 деца. Началникът на националната полиция Игор Клименко е потвърдил, че сред загиналите е министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, назначен от президента Володимир Зеленски през 2021 г. Загинали са и неговият заместник Евгений Енин и държавният секретар на министерството, добави Клименко.

“В резултат на катастрофата в Бровари загина ръководството на министерството на вътрешните работи на Украйна. Те бяха в хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации”, заяви началникът на полицията. Засега не е ясно каква е причината за падането на хеликоптера, а Русия също не е коментирала информацията. Украински официални представители не са споменали за руска атака в региона. Канцеларията на главния прокурор съобщи, че прокуратурата ще разследва всички възможни причини. ”

За съжаление това се случи на хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации, който изпълняваше своите задачи”, е заявил и говорител на украинските ВВС. По негови думи разследването на катастрофата може да отнеме най-малко няколко седмици. Хеликоптерът е бил френски “Супер пума” (Super Puma) на украинските правоприлагащи служби. “За съжаление небето не прощава грешките, както казват пилотите, но наистина е прекалено рано да говорим за причините”, добавя още говорителят на ВВС. Четиридесет и две годишният вътрешен министър Монастирски, адвокат и политик, спечелил парламентарен пост на изборите през 2019 г. и представлявал партията на Зеленски “Слуга на народа”. Заменя Арсен Аваков вътрешен министър и става ръководител на парламентарната вътрешна комисия, след като Аваков напуска през юли 2021 година.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече случилото се в Бровари “ужасна трагедия, причинила неизразима болка”. Премиерът Денис Шмигал каза, че смъртта на Монастирски и цялата трагедия в Бровари е голяма загуба за правителството и за цялата украинска държава. “Това е наистина сърцераздирателно. Вътрешният министър Денис Монастирски беше пътеводна светлина в подкрепата за украинския народ по време на нелегалната инвазия на Путин”, написа в “Туитър” британската министърка на вътрешните работи Сюела Бревърман. “Когато разговаряхме през октомври, бях поразена от неговата решителност, оптимизъм и патриотизъм”, добавя още Бревърман.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular