„Мамник“ долетя в Благоевград

Писателят Васил Попов представи хитовия си роман в Регионалната библиотека

Книгата „Мамник“ „кацна“ за първи път извън София. Творбата, която жъне невероятен успех сред читателите у нас, намери своя логичен пристан вчера в Библиоклуба на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Авторът Васил Попов, който преди време победи в първия по рода си конкурс за оригинален аудиосериал с тази своя завладяваща история, направи нещо, което чакаха хиляди любители на четивото – превърна я в прекрасен роман. Талантливото перо на 33-годишния писател вкара в сюжета вълнуваща палитра от герои, случки и обрати, за да направи тази толкова различна и интересна книга. Читателите сравниха трънското село Вракола, където се развива напрегнатата история, с прочутия Туин Пийкс, а Васил Попов – със Стивън Кинг.

„Помогна ми в тази мисия моят ментор Ваня Щерева. Отне ми 3-4 месеца написването на творбата, с която съм свързан емоционално. Явно в страната ни има глад за такава литература. Много хора ми се обаждат, че са се припознали в някои от героите ми. Имаше епизоди, които бяха доста страшни и напрягащи, помагах си с подходяща музика, за да мога да ги пресъздам по най-правилния начин“, сподели Попов, който по уникален начин забърква сюжета от митология, история и трилър, с щипка местен диалект и лъжичка хумор за баланс на страховитите истории.

Писателят от години изследва страстно българския фолклор, където намира вдъхновение и много знания. За него народното творчество трябва да се познава, тъй като в него е закодирана мъдростта на народа ни. Точно оттам черпи и идеите за своите истории и герои. Печелил е няколко литературни конкурса. Занимава се и с пейзажна фотография. Издава сам първата си книга „Вълчи разкази“.

„Мамникът е създание от българския фолклор – демонична птица. И макар това чудовище да е вдъхновено от народни песни, има много детайли около образа му, които съм измислил и добавил, за да създаде нещо, което да се загнезди завинаги в съзнанието на хората. За мен най-важна е връзката ми с читателите, няма нищо по-логично да говоря с тях, да коментирам творбата си“, разказа още Васил Попов.

Истината е, че много хора, които са се докоснали до магичната сила на „Мамник“, си представят тази история не само на хартия и аудиозапис, но и на кинолента. И е твърде вероятно това време да дойде скоро, защото книгата има огромен успех сред читателската аудитория. Този успех бе потвърден и в Регионална библиотека „Димитър Талев“, където присъстващите не пропуснаха възможността да обогатят своя фонд от книги с „Мамник“.

Снимки – Регионална библиотека „Димитър Талев“, Васил Попов