Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградВ Благоевград вече даряват кръвна плазма

В Благоевград вече даряват кръвна плазма

Кръводарителската кампания за осигуряване на плазма започна от понеделник в отделението по трансфузионна хематология в Благоевград. До този момент такъв не съществуваше и за подобна процедура дарителите трябваше да пътуват до столицата. Припомняме, жители на Благоевград поискаха с отворено писмо до институциите да бъде създаден център за даряване, за да се помага навреме на болните. Десетки хора изявиха желание да станат дарители.

Доброволците ще даряват кръв всеки понеделник и четвъртък от 7,30 до 12,30 часа, която после ще се транспортира до столицата, където ще се извлича реконвалесцентната плазма.

„Всеки, който има положителен PCR и са минали 40 дни от резултата, може да дойде и да дари кръв за толкова важната вече плазма. Ние срещаме голямо разбиране от колегите в София“, каза началникът на отделението по хематология д-р Бойка Маринова. Другите изисквания към кръводарителите са да са над 50 килограма и да са на възраст между 18 и 65 години, да не са взимали лекарствени медикаменти през последните 48 часа.

В същото време опашките пред РЗИ-Благоевград за направление за PCR тестове се стопиха. Опашки има само пред лабораториите. Личните лекари в Благоевград още не издават направления по електронен път, но го правят на старите бланки като за преглед при лекар специалист.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular