Monday, May 6, 2024
HomeРегионБобов долВ Бобов дол отчетоха иновативен проект: Общината и училищата „Н. Вапцаров“ и ...

В Бобов дол отчетоха иновативен проект: Общината и училищата „Н. Вапцаров“ и  „Хр. Ботев“ пестят разходи за парно

Искаме да монтираме водородни системи и в детските градини, каза кметът Величкова

Изключителни са ползите от иновативните мерки, въведени в общините Бобов дол и Перник по  проект № BGENVIRONMENT-4.004-0004 „GoGreenLocal – активни политики на местно ниво за адаптация и смекчаване на климатичните промени“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени 2014 -2021 г.” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, и изпълняван от община Бобов дол, община  Перник и „Региоплан“ ЕООД- София. Резултатите бяха отчетени на закриваща пресконференция по проекта в Бобов дол. Стана ясно, че мерките за спестяване на разходи за отопление и намаляване на вредните емисии в околната среда успешно са приложени в шест обществени сгради в двете общини.

„Това е поредният реализиран от община Бобов дол проект. Той се приложи в сградите на общинската администрация и училищата „Никола Вапцаров“ и  „Христо Ботев“. Бяха монтирани водородни системи за пречистване на атмосферните газове и промяна на климатичните условия. Тази система доведе до намаляване на разходите за гориво. Така отоплението е по-ефективно и по-евтино. Знаете, че бюджетите на общината и училищата са ограничени. Затова ще се опитаме и ще работим в посока системата да се приложи и монтира и в детските градини. Отоплението на децата е много важно и засега много скъпо за общината“, каза кметът на Бобов дол Елза Величкова. Тя отбеляза, че в резултат на монтираните инсталации значително е намаляло потреблението на нафта за парното в сградата на общинската и на въглища в двете учебни заведения.

„Това е изключително ползотворен и интересен проект, свързан както с повишаване капацитета на общинските администрации в Бобов дол и Перник, така и с разглеждането на редица стратегически документи в сферата на Зелената сделка и с реализираните пилотни мерки с водородните инсталации в три публични сгради на община Бобов дол и три публични сгради на община Перник. Ясно е, че и двете общини са целеви общини за Фонда за справедлив преход. На европейско ниво е разпознато, че именно нашите общини, нашите региони ще имат специфични предизвикателства при преминаването към нисковъглероден начин на живот – така да го наречем – във всички сфери и този проект полага неимоверни усилия именно в тази посока. Освен това този проект е пример за едно много успешно партньорство между две общини в съседни региони и частния сектор като „Региоплан“ ЕООД, чиято еспертиза и помощ за нашите администрации беше неоценима“, подчерта зам. – кметът на община Перник Стефан Кръстев.

„Радваме се, че оценката за нашето партньорство е добра, много висока. Проектът е  с изключително полезни ефекти не само върху общинските администрации, но и върху  нас като частен субект, който също еволюира и развива своите умения и знания, работейки с толкова ефективни общини като Перник и Бобов дол. Считаме, че резултатите от проекта могат тепърва да се надграждат и да бъдат чудесен пример за бъдещата декарбонизация на двете общини и ефективното им участие при реализирането на проектите от териториалните планове за справедлив преход“, допълни управителят на фирмата изпълнител „Региоплан“ доц. Косьо Стойчев.

Че нововъведението е изключително полезно, потвърди и директорът на СУ „Христо Ботев“ Росица Борисова.

„Изключително сме благодарни, че тази инсталация за ефективност на отоплението и повишаване на коефициента на полезно действие на  отоплителната система е монтирана в нашето училище, вече почти един месец работи и показва своята полза. Защото ако преди парното се запалваше в 00, 00 часа в полунощ и се спираше сутрин към 8, 30 – 9, 00, сега работи буквално 2-3 часа. С монтираните към старите ни отоплителни уреди карго роботи коефициентът на полезно действие се вдига многократно и системата работи много добре. Това е изключително важно. Полезно е първо, за околната среда, защото се намалява изпускането на вредни газове. Второ, сериозно ще намали разходите ни за отопление. Към момента спестяваме поне 20 % от разходите за отопление, което е изключително много. Ако трябва да оценя тази придобивка по скалата от 1 до 10, оценката е 10“, каза Борисова.

Проектът е по програма „Опазване на околната среда и климатичнипромени“,финансирана с (85%) от Финансовиямеханизъм на Европейскотоикономическо пространство (ФМ на ЕИП) и съфинансирана (15%) от българскатадържава.

Обща цел на Финансовиямеханизъм на Европейскотоикономическо пространство 2014-2021 е намаляване на икономическите и социални различия в Европейскотоикономическо пространство и укрепване на двустранните отношения между странитедонори – Исландия, Княжество Лихтенщайн, Кралство Норвегия и РепубликаБългария, припомнено бе на пресконференцията. На нея присъстваха 30 участници –представители на заинтересованите страни на местно ниво и журналисти, в т.ч. директори на образователни институции в община Бобов дол, представители на община Перник и „Региоплан“ ЕООД, служители и експерти от община Бобов дол, изпълнители на дейности по проекта и др.

За достигане на информацията до широката общественост бе осигурен лайф-стрийминг чрез фейсбук на страницата на проекта.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular