Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесВ Деня на Западните покрайнини! Пернишкият Архив се срещна с патриота Стоян...

В Деня на Западните покрайнини! Пернишкият Архив се срещна с патриота Стоян Томов в Трън

На 8 ноември, на църковния празник Архангел Михаил, се отбелязва и Денят на Западните покрайнини.

В кв. Баринци на Трън Държавен архив – Перник се срещна със Стоян Томов, председател на Културното просветно дружество на бежанците и техните потомци от Трънско. През 2020 г. документи от дейността на дружеството постъпиха на държавно съхранение в регионалното хранилище. Днес Стоян Томов продължава да предава лични документи на неговото семейство от селата Вучи дел и Ясенов дел (дн. в Република Сърбия). Сред най-интересните книжа е свидетелство (сведочанство) на Тома Георгиев (Тома Джорджевич) за завършен 4-и клас в Основно училище – с. Звонци, Кралство Югославия.

По разказа на сина му Стоян Томов, след Ньойския договор (1919 г.) Западните български покрайнини остават без учители. През 1928 г. в училището в Звонци се възстановяват учебните занятия в учители от вътрешността на Югославия. Учениците имат възможност да завършат с няколко години закъснение.

Тома Георгиев е роден на 9 март 1917 г. в село Ясенов дол (Царство България) и постъпва в първи клас (Кралство Югославия) едва през 1928 г. (на единадесетгодишна възраст).

Снимки: Държавен архив – Перник

RELATED ARTICLES

Most Popular