Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаВ Дупница освещават ябълки за зачатие и сдобиване с рожба

В Дупница освещават ябълки за зачатие и сдобиване с рожба

Отец Иван Айдаров ще отслужи литургията в храма ,,Св. Георги Победоносец” в събота

Божествена света литургия в чест на чудотворната икона на света Богородица ,,Златна ябълка” ще бъде отслужена на 17 април (тази събота) в катедралния храм ,,Св. Георги Победоносец” в Дупница, съобщиха от там. Службата е от 9,30 часа. „Божествената литургия ще бъде отслужена от дежурния свещеник Иван Айдаров. Той ще освети и ябълките, донесени от семейства, които имат проблем със сдобиването с дете и вярват, че света Богородица ще им помогне. Иконата на света Богородица „Златна ябълка“ от Асеновград няма да бъде тук”, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

Според православните вярвания иконата, намираща се в храма „Света Богородица Успение – „Златна ябълка” в асеновградския квартал „Горни Воден“ помага за сдобиване с рожба, изцеление от различни болести, задомяване. По статистика на храма, водена от 2008 г., с помощта на чудотворната икона са проплакали 500 бебета, като това е само официалната бройка на чудесата, а неофициалната вероятно е много повече. Местни миряни разказват, че деца са проговорили пред чудотворната икона. Един от разказите е за това, че иконата помогнала на сестрата на цар Борис III. През 1934 г. княгиня Евдокия дошла да търси помощ заради хронично заболяване. С божията милост тя оздравяла, а за благодарност царската фамилия дарила мрамор, който бил положен за под на храма. По застъпничество на Майката божия самотни хора са намирали сродна душа и са създали семейства.

Сега, заради коронавируса и многото желаещи, от храма приемат имена на болни и търсещи помощ по интернет. Събрани по фейсбук и имейл, те после се четат в молитви пред чудотворната икона. Понякога хора се обаждат и по телефона на свещеника. Имало и случаи, в които родители идвали дори от чужбина за благословение и да си вземат ябълка, престояла във венеца на иконата. Ритуалът е уникален. Ябълка, оставена в дар пред чудотворната икона, се разрязва на две и се яде от мъжа и от жената, които искат да си имат дете. Семките, дръжката и обелките се заравят на чисто място (в двора на дома или в саксия). Традицията е от 1765 г. Нейното начало е чудо, случило се на петата събота от Великия пост. То е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. Тогава една бездетна жена закъсняла поради дългия път и не могла да получи благословен хляб. Тя счела това за лоша поличба и започнала да ридае неутешимо, окайвайки „своята неплодност“. Свещеникът, като чул плача, започнал да търси, но не намерил и троха нафора. Тогава съзрял една ябълка, оставена в дар пред иконата. Взел я и я дал на жената с благословия. Не след много време тя заченала. За благодарност мирянката дарила ябълка в същия размер, но от злато, която станала част от обкова на иконата. Така тръгнало името и празникът на иконата „Богородица-Златна ябълка“, който винаги се пада в съботата (Акатисова) преди Лазарова събота. Тази година празникът е на 17 април.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular