Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесВ Кюстендил стартира пленер под надслов "Моят талант, вдъхновен от моя учител. Цветовете...

В Кюстендил стартира пленер под надслов “Моят талант, вдъхновен от моя учител. Цветовете на лятото”

Първи национален пленер по изобразително изкуство за ученици ще се състои днес и утре (4 и 5 юни) в Кюстендил. Инициативата е под мотото “Моят талант, вдъхновен от моя учител. Цветовете на лятото” и е в памет на учителя художник Зинови Лазов, обучил стотици ученици, част от които поели по пътя на изкуството.

Зинови Лазов е и един от основателите на сегашния Обединен детски комплекс (ОДК) в Кюстендил и първият ръководител на кръжока по изобразително изкуство в него.
Националният пленер е организиран от ОДК и Община Кюстендил, и в него ще участват 52 деца от различни градове в страната, на възраст от 4 до 12 клас. Пленерът се осъществява и с финансовата подкрепа на Росица Лазова – лекар в Калифорния, САЩ, и дъщеря на кюстендилския учител художник.

“Моят баща посвети живота и кариерата си на това да преподава изобразително изкуство. След смъртта му реших, че ще бъде чудесно да продължим практиката му и да помагаме на талантливи деца в развитието им”, разказа Росица Лазова. Наградният фонд на пленера е 1350 лв. осигурени от спонсорите. За всяка възрастова група ще бъдат раздадени награди: за I място – 200 лв., за II място – 150 лв. и за III място – 100 лв. Подсигурени са и поощрителни награди.

RELATED ARTICLES

Most Popular